blank

Prehrana i zdravlje

  • Poznavanje osnovnih hranjivih elemenata i njihov utjecaj na tjelesne funkcije
    Poznavanje službenih preporuka o ljudskim energetskim i prehrambenim potrebama
    Upoznavanje sastava hrane koja utječe na zdravlje uključujući pravilnu prehranu
    Upoznavanje izbora prehrane u različitim populacijskim grupama
    Razumijevanje deklaracija hrane i prehrambenih namirnica
    Dovoljno znanje općih prehrambenih načela pri razlikovanju zdrave i ne zdrave hrane
    Odnos prehrane na opće zdravlje populacije, dentalno i oralno zdravlje
    Uloga prehrane u etiologiji karijesa
    Dijetetski zahtjevi skupina s posebnim potrebama i utjecaj prehrane na dob, kulturu i zanimanje
    Patofiziologija i fiziologija probavnog sustava
    Simptomi i znaci manjka hranjivih tvari u malnutriciji
    Klinička obilježja s patofiziologijom pretilosti
    Klinički znakovi s patofiziologijom: manjak hranjivih tvari - malnutricija, višak hranjivih tvari - pretilost
  • Uvod u prehranu i prehrambene namirnice
    Potrebe za energijom, energetska bilanca
    Hranjive tvari bjelančevine, ugljikohidrati, masti
    Energetske potrebe organizma
    Energetska vrijednost namirnica
    Vitamini i minerali
    Prehrana posebnih skupina: djeca, trudnice, starija populacija
    Termička obrada namirnica
    Nepodnošenje određenih namirnica
    Poremećaji prehrane
  • Obavezna literatura:
    1. Mandić M.L.: Znanost o prehrani, Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek, Osijek 2003.
    2. Lukić M, A. Včev.: Prehrana i ulkusna bolest, Sveučilište Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, Osijek 1997, II izdanje 2005. III izdanje 2009.
    3. Lukić M, A. Včev.: Prehrana i upalne bolesti crijeva, Sveučilište Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, Osijek. 2006.

    Izborna literatura:
    Verbanac D.: O prehrani, što, kada i zašto jesti, Školska knjiga, Zagreb 2003.
    Mandić M.L.: Dijetoterapija, Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek, Osijek 2014.
    Živković, R.: Dijetetika. Zagreb: Medicinska naklada; 2002.

  •  Na temelju prehrambene anamneze, utvrditi moguće nepravilnosti uzimanja hrane kod pojedinaca i grupa, posebice s posljedicama na opće i oralno zdravlje.
    Opisati učinak nedovoljnog ili pretjeranog unosa hranjivih tvari u organizam.
    prirediti preporuke za pravilnu ishranu svih populacijskih skupina, posebice najranjivijih: djece, trudnica, starijih osoba
    opisati osnove prehrambenih namirnica i ulogu hranjivih tvari: bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala u rastu i razvoju organizma, posebno s osvrtom na oralno zdravlje.
    Opisati osnove proizvodnje prehrambenih namirnica, pravilnim rukovanjem, skladištenjem, termičkom obradom, zaštitom i čuvanjem kvalitete i prehrambenih svojstava namirnica.

webmail studomat