blank

Ispis

Patokineziologija trupa i gornjih ekstremiteta

Napisao/la Andrija. Napisano u I. godina

 • Cilj kolegija je objasniti studentu funkciju trupa i gornjih ekstremiteta u svrhu stjecanja sposobnosti za selekciju relevantnih fizioterapijskih procedura i procjenu njihove učinkovitosti.
  Studenta će se podučiti i specifičnim kompetencijama:
  Znanje i razumijevanje kinetike i kinematike motoričke kontrole trupa u statičkim i dinamičkim aktivnostima, te gornjih ekstremiteta prilikom istezanja, hvatanja i manipulacije; poznavanje specifičnosti kod djece i starijih.
  Opsežno poznavanje rizičnih čimbenika za bol u donjem dijelu leđa i uzroka patološkog držanja, oštećene ravnoteže, pada i oštećenja funkcija gornjih ekstremiteta.
  Mogućnost upotrebe i interpretiranja rezultata metoda za analizu držanja, ravnoteže, podizanja i nošenja tereta; upotrebe kinezioloških metoda i širokog znanja protokola procjene razine tjelesne funkcionalnosti, oštećenja gornjih ekstremiteta te njihova interpretacija.
 • Kineziologija i patokineziologija kralježnice, zdjelice i gornjih udova: mehanika i patomehanika mišićno-koštanog sustava, sile koje djeluju na pojedine dijelove tijela prilikom kretanja i odmora, specifične funkcije pojedinih mišića i vezivnog tkiva, opseg pokreta gornjih ekstremiteta.
  Karakteristike normalnog držanja i čestih oblika patološkog držanja tijela, važnost i utjecaj mišića na držanje, analiza i procjena držanja tijela u različitim položajima tijela, prijelaz između položaja tijela.
  Normalna motorička kontrola držanja / ravnoteže, istezanje, hvatanje i manipulacija, specifičnosti kod djece i promjene kod starijih ljudi.
  Uzroci oštećenja ravnoteže, uzroci pada, procjena ravnoteže i rizika od pada, rezultati tumačenja kao osnova za odabir odgovarajućih postupaka fizikalne terapije.
  Procjena čimbenika rizika za bol u donjem dijelu leđa: individualni faktori (fizička kondicija) i faktori rizika koji se odnose na izvršenje visoko rizičnih aktivnosti (podizanje i nošenje, prisiljeni položaj držanja tijela, ponavljajuće aktivnosti); načela prevencije i otklanjanja poremećaja.
  Uzroci umanjene funkcije gornjih ekstremiteta; specifične terapijske metode za gornje ekstremitete, proteze i ortoze.
  Tehnike mjerenja kinematike i statike šake i gornjeg ekstremiteta, procjena razine tjelesnih funkcija i struktura, aktivnosti i sudjelovanja u pokretu, interpretacija rezultata kao osnove za odabir odgovarajućih postupaka fizikalne terapije.
 • Obvezatna literatura:
  1. Otis CA (2009). Kinesiology: the mechanics & pathomechanics of human movement. 2nd ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins: 117-387, 472-675, 875-891.
  2. Kandel ER, Schwartz JH, Jessel! TM (2000). Principles of neural science. 4th ed. New York: McGraw-Hill:451-471, 756-781, 816-852.
  3. Prezentacije i bilješke s predavanja
 • Nakon odslušanog kolegija student će razumjeti kineziologiju, patokineziologiju i motoričku kontrolu trupa i gornjih ekstremiteta u statičkim i dinamičkim aktivnostima; definirati rizične čimbenike boli u donjem dijelu leđa te o uzroke patološkog držanja tijela, oštećenja ravnoteže, padova i oštećenja gornjih ekstremiteta; opisati principe prevencije i smanjenja abnormalnosti; analizirati kineziološke metode za proučavanje statike i dinamike trupa i gornjih ekstremiteta te interpretacija nalaza; odabrati i kritički upotrijebiti stručnu i znanstvenu literaturu o kineziologiji i patokineziologiji trupa i gornjih ekstremiteta.

webmail studomat