blank

Svečano otvaranje studija dentalne medicine, 04. studeni 2016

Petnaest studenata po prvi su put ovoga ponedjeljka, 7.studenog 2016.godine, sjeli u klupe i započeli sa svojim studijem Dentalne medicine u Osijeku.

Rezultat je to velikoga truda Medicinskog fakulteta Osijek, na čelu sa dekanom prof.dr.sc. Aleksandrom Včevom, ali i čitavim timom ljudi koji su uložili izniman entuzijazam kako bi Osijek, a samim tim i Slavonija dobili studij za buduće stomatologe.

Svečanost otvorenja sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog studija dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Osijeku priređena je u auli Rektorata u petak, 4.studenog 2016.godine, a okupila je velik broj uzvanika i uglednika.

Između ostalih, čestitke novom studiju Medicinskog fakulteta Osijek su uputili msgr. Marin Srakić, nadbiskup u miru, Dragan Primorac, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović; Ružica Palić-Kramarić, pomoćnica ministra zdravlja; Hrvoje Pezo, predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine; u ime grada Osijeka o važnosti ovog studija govorio je Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika, župani i gradonačelnici iz svih slavonskih županija i gradova te mnogi drugi.

Ovaj studij proizlazi iz kroničnog nedostataka liječnika dentalne medicine u svim slavonskim županijama. Trebalo nam je punih sedam godina da ga pokrenemo, jedna od ideja je bila dislocirani studij zagrebačke stomatologije, no to je odbijeno, a pomogli su nam prijatelji iz Ljubljane i Novog Sada, rekao je dekan Včev.

Damir Markulak, prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje, na svečanosti otvorenja studija dentalne medicine Medicinskog fakulteta, dodao je da je dentalna medicina za sada izvanredni studij, no da će se osječko Sveučilište učiniti sve da taj studij postane redoviti od iduće akademske godine.

Program za studij dentalne medicine izradili su Ljubo Marion, s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani i Vjekoslav Jerolimov, jedini akademik stomatolog u Hrvatskoj, član HAZU-a, rođeni Osječanin, a uz njih se angažirao Đorđe Petrović, s Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Svima njima i njihovim suradnicima zahvalio je dekan Včev te naglasio da će na studiju raditi niz osječkih stomatologa: Marko Matijević (zamjenik voditelja studija), Miroslav Sikora (tajnik) i mnogi drugi.


webmail studomat