blank

Centar za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i kardiovaskularnu rehabilitaciju u Orahovici

 

U Orahovici održan sastanak u svrhu otvaranja budućeg Sveučilišnog Centra za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i kardiovaskularnu rehabilitaciju u Orahovici

 

U srijedu, 20. veljače 2019. godine, održan je sastanak u prostorijama Crvenog križa u Orahovici na kojemu su među ostalima bili prisutni dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, prof. dr. sc. Aleksandar Včev, prim. dr. med. s prodekanom doc. dr. sc. Ivanom Miloložom, prof. dr. sc. Goran Krstačić, prim. dr. med., ravnatelj poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju „Srčana“ u Zagrebu i suradnicima, te orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin te profesori predavači na orahovačkom studiju Fizioterapije Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, u svrhu otvaranja budućeg Sveučilišnog Centra za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i kardiovaskularnu rehabilitaciju u Orahovici.
Na sastanku je donesen zaključak kako je ustanova ovakvog tipa neophodna u ovom dijelu Republike Hrvatske, jer trenutno postoje samo tri ovakve ustanove, tj. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Specijalna bolnica Thalassotherapia u Opatiji, a jedini poliklinički oblik zbrinjavanja ovih bolesnika radi Poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju „Srčana“ u Zagrebu.
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek u suradnji s Gradom Orahovicom namjerava otvoriti u Orahovici jedan takav centar u zgradi na adresi Trg pl. Mihalovića 1 gdje se sada nalaze Gradska knjižnica i muzejska zbirka.
Do ideje o takvom centru je došlo na radnoj skupini Hrvatskog kardiološkog društva u Opatiji, gdje se govorilo o problemu rehabilitacije u Hrvatskoj, jer tri navedene ustanove ne mogu zadovoljiti potrebe cijele Hrvatske, a pošto je Virovitičko-podravska županija pri vrhu ljestvice po umrlima od srčano-žilnih bolesti ideja je da se otvori u Orahovici gdje će svakako biti dobar spoj sa studijem fizioterapije čiji će studenti moći pohađati praktični rad i kada završe studij raditi u ovakvoj jednoj ustanovi.
Na radnom sastanku u Orahovici prof. dr. sc. Goran Krstačić održao je prezentaciju o programu koji bi se izvodio u budućem Centru.
S obzirom na ranije pregovore, dogovoreno je da fakultet podnese zahtjev Gradu Orahovici za prijenos vlasništva zgrade, a sa izabranim arhitektom obišli su se objekti budućeg Centra i zgrade sveučilišta te analizirala moguća adaptacija prostora u spomenutu namjenu.
Dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, prof. dr. sc. Aleksandar Včev predstavio je ideju gradonačelnici Orahovice Ani-Mariji Petin i suradnicima, te su se svi složili s prijedlozima predstavnika Fakulteta, naglasivši iznimnu važnost ovog projekta za Orahovicu i širu okolicu koji bi olakšao mogućnost prevencije, tj. liječenja kardiovaskularnih bolesti na području Slavonije, a Orahovica bi dobila na značenju ne samo kao zdravstveni centar u užem smislu nego i centar koji bi razvijao i zdravstveni turizam.
Orahovica je svakako dobro mjesto za ovakav projekt jer je i u prošlosti zbog geografskog smještaja i prirodnih pogodnosti kao i zbog kvalitete zraka bila mjesto za liječenje plućnih bolesti na mjestu današnjeg Edukacijskog centra na Merkuru, a i sada je po kvaliteti zraka na samom vrhu ljestvice na području RH.
Dekan Včev i njegovi suradnici izrazili su zadovoljstvo pruženom potporom od strane Grada Orahovice s gradonačelnicom Petin na čelu.

 

webmail studomat