blank

17. Festival znanosti 8.-13. travnja 2019.

Na ovogodišnjem 17. Festivalu znanosti pod temom "Boje", čiji je cilj popularizacija znanosti i motiviranje mladih ljudi na istraživanje i stjecanje novih znanja, sudjelovao je i Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek. U sklopu festivala održala su se brojna predavanja, radionice, izložbe postera i ostale aktivnosti.

U razdoblju od 8. – 13. travnja u Orahovici obilježen je 17. Festival znanosti. Studenti smjera Fizioterapije su na zanimljiv način spojili svoje znanje i vještine s bojama te drugu godinu za redom pripremili poster prezentacije za građane Orahovice i ostale studente. Student četvrte godine Arijan Voldin izložio je predavanje na temu "Kako boje liječe?" i predstavio holističku metodu liječenja, kromoterapiju. Meri Reili, studentica treće godine u svojoj je poster prezentaciji "Je li tvoja crvena jednaka mojoj crvenoj?" govorila o subjektivnom iskustvu doživljavanja boja i njihovim poremećajima. Nikolina Bočkaj, studentica treće godine prezentirala je temu "Pogled kroz dvije boje" i upoznala publiku s heterokromijom. Festivalu znanosti su se priključili i orahovački asistenti te time dodatno obogatili program putem postera i radionice. Ivan Perić, mag. cin. spojio je svoje znanje kineziologije s bojama i prezentirao poster na temu "Vrste mišićnih vlakana". Kraj festivala bio je obilježen sportskom radionicom Tonija Josića, mag. cin. koji je učenicima drugih razred Osnovne škole Ivane Brlić – Mažuranić u Orahovici održao predavanje u okviru sportskih aktivnosti na temu "Boje naših mišića".

Dana 9. i 10. travnja na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek u Crkvenoj ulici 21 održale su se radionice pod nazivom "Brojevi u bojama" voditelja Roberta Mujkića i suradnica Ivane Lovrić i Anđele Grgić, "50 nijansi bijele" voditeljice Marije Pejakić te suradnika Marka Aleksijevića, Marka Babića, Luke Ostojića, Sanje Kirsch, Marka Matijevića i Marinka Žulja, zatim radionica pod nazivom "Tko ima ružičaste zube?" voditeljice Marije Samardžić i suradnice Jasminke Talapko i, naposljetku, predavanje naziva "Kolorit života" Svjetlane Marić. Osim radionica i predavanja, u prostorima Fakulteta izloženi su i studentski posteri.

10. travnja 2019. godine održala su se i dva predavanja pod nazivom "Bojama do zdravlja" autorica Mirjane Kralj Vasilj, Brankice Juranić i Kasandre Musović te predavanje "Boje ljudske percepcije" autora Štefice Mikšić te studenta Željka Mudroga u Medicinskoj školi Osijek pred učenicima 4. razreda.
U prostorima Fakulteta na adresi Cara Hadrijana 10E izloženi su i posteri pod nazivom "Boje u medicinskoj terminologiji na engleskom jeziku" autorica Lorne Dubac Nemet, Ivane Barać i Ksenije Benčine te "Djeluju li boje na emocije i ponašanje čovjeka" autorica Ivane Barać, Lorne Dubac Nemet, Nikoline Farčić i Suzane Kovačević.

Boje su pokazale pravu ljepotu i umjetnost života te ostavile svim posjetiteljima i predavačima lijepu uspomenu na Festival znanosti 2019. godine.

webmail studomat