blank

6. međunarodni monotematski kongres o virusnom hepatitisu C 3.-5.10.2019.

Na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek od 3. do 5. listopada 2019. je održan 6. međunarodni monotematski kongres o virusnom hepatitisu C u organizaciji Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek i Hrvatskog društva za preciznu (personaliziranu) medicinu.
Prisutne su prigodnim riječima u ime organizacijskog i znanstvenog odbora pozdravili: prof.dr.sc. Aleksandar Včev, dekan Fakulteta za dentalnu medicinu Osijek, izv. prof. dr.sc. Martina Smolić, dopredsjednica Hrvatskog društva za preciznu (personaliziranu) medicinu, prof. dr.sc. George Y. Wu, profesor Sveučilišta u Connecticutu i gostujući profesor Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, izv. prof. dr. sc. Robert Smolić, izvanredan profesor Medicinskog fakulteta Osijek te prof.dr.sc. Marko Duvnjak, profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
I ove godine su direktori programa 6th International Monothematic Conference on Viral Hepatitis C, prof.dr.sc. Aleksandar Včev i prof.dr.sc. George Y. Wu uspjeli okupiti znanstvenike iz cijelog svijeta koji su raspravljali o najnovijim mogućnostima dijagnostike i liječenja HCV infekcije u kliničkoj praksi, kao i o najnovijim rezultatima bazičnih i translacijskih znanstvenih istraživanja o hepatitisu C. Tijekom trodnevne konferencije održana su brojna predavanja uglednih znanstvenika koji su kroz rasprave razmjenjivali svoja iskustva i ideje u svrhu pronalaska što boljeg rješenja za oboljele pacijente. Glavni zaključci ovogodišnje konferencije su kako direktnodjelujući protuvirusni lijekovi (DAA) protiv HCV-a su vrlo učinkoviti i imaju malo nuspojava, dok preostale glavne izazove u liječenju kronične HCV infekcije predstavljaju povećanje zlouporabe droga te farmakološka ograničenja određenih zdravstvenih stanja. Tako se pacijenti s bubrežnom insuficijencijom mogu izliječiti odabirom odgovarajućeg DAA, no za neke genotipove još uvijek ne postoje odgovarajuće terapijske opcije. Za pacijente s dekompenziranom cirozom jetre postoje posebna sredstva koja se mogu koristiti, ali općenito zahtijevaju dodavanje još jednog lijeka kako bi se povećala učinkovitost, dok većina neuspješnih odgovora na DAA terapiju nastaje zbog recidiva, a ne zbog nepostizanja virološkog odgovora tijekom liječenja. Za većinu DAA, početne mutacije ne utječu na postizanje trajnog virološkog odgovora, dok se kod HBV-HCV ko-infekcije preporuča profilaktičko liječenje aktivne HBV infekcije istodobno s HCV liječenjem kako bi se izbjeglo pogoršavanje HBV infekcije. Interakcije lijekova i dalje predstavljaju potencijalni problem, posebno pri primjeni antiepileptičkih lijekova, inhibitora protonske pumpe i nekih statina. Posebno zanimljivo predavanje o razvoju profilaktičkih cjepiva protiv HCV-a održao je prof.dr.sc. Ashraf Tabll s Nacionalnog istraživačkog centra u Kairu u kojem je prikazao rezultate svojih istraživanja koja su u tijeku, a imaju veliki potencijal. Nažalost, troškovi liječenja DAA lijekovima su još uvijek značajni te predstavljaju ograničavajući čimbenik u neselektivnoj dostupnosti terapije svim oboljelima. Svečanost otvorenja konferencije svojim nastupom su uveličali članovi zbora Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek pod ravnanjem asistentica Katedre za farmakologiju i biokemiju Tee Omanović-Kolarić, dr.med. i Vjere Ninčević, dr.med.

webmail studomat