blank

Simpozij: Bioetički principi u palijativnoj medicini

Dana 13. studenoga 2019. godine u Specijalnoj bolnici Sveti Rafael održan je Simpozij koji je organizirala Specijalna bolnica za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael i Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu – Hrvatski liječnički zbor na temu Bioetički principi u palijativnoj medicini. Na simpoziju su sudjelovali studenti 2. godine Diplomskog sveučilišnog studija Sestrinstvo – dislocirani studij u Slavonskom Brodu u sklopu kolegija Organizacija palijativne zdravstvene skrbi.
Palijativna skrb je holistička briga za oboljelog i njegove najbliže. Provodi je multidisciplinaran tim kojeg čine liječnici, medicinske sestre, fizioterapeuti, socijalni radnik, ljekarnik, duhovnik i volonteri. Palijativna skrb se definira kao potpuno upravljanje tjelesnim, psihološkim, društvenim, duhovnim i egzistencijalnim potrebama bolesnika, potvrđuje život, a na smrt gleda kao na prirodan proces dubokog osobnog iskustva pojedinca i njegove obitelji. Gosti – predavači na Simpoziju bile su osobe čije profesije pripadaju različitim znanstvenim područjima te su kao takve neizostavne u provođenju kvalitetne palijativne skrbi. Na početku Simpozija pozdravni govor i toplu dobrodošlicu uputili su Prior fra Kristijan Sinković i ravnateljica Specijalne bolnice Sv. Rafael Maristela Šakić, dr. med. spec. psihijatar. Ispred Hrvatskog liječničkog zbora o palijativnoj skrbi te o problemima u njezinom provođenju u Republici Hrvatskoj govorila je Vlasta Vučevac dr. med. gerontolog, predsjednica HDPM HLZ. Dr. sc. fra Ivica Karlo Lapić koji pripada Bolničkom redu Milosrdne Braće, Provincije Lombardo Veneta iz Milana govorio je na temu „Kultura smrti vrs darovani život“, o bioetici kroz iskustvo djelovanja unutar katoličkog reda kojem pripada. Prof. dr. sc. Križo Katinić govorio je o neetičkom povezanosti teškog bolesnika i medicinara, dok je Hrvoje Vargić, mag. edu. phill. izneo s kojim se etičkim dilemama palijativni tim, posebice medicinske sestre i liječnici susreću te zašto je važna zaštita priziva savjesti liječnika kada se radi o palijativnom bolesniku. Nakon kratke pauze za ukusan i nadasve bogati ručak kojega su nam naši domaćini priredili otišli smo u obilazak palijativnog odijela Specijalne bolnice Sv. Rafael na Strmcu koji broji 9 bolesničkih soba s ukupno 15 postelja. Kvalitetna palijativna skrb od velikoga je značenja i u menadžmentu demencije te je stoga potrebno razvijati palijativnu medicinu u Hrvatskoj, kako na fakultetu tako i u praksi. O potrebama iskazivanja dostojanstva prema bolesnicima oboljelim od demencije unutar palijativne skrbi govorila je doc. dr. sc. Štefica Mikšić s Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta u Osijeku.
Na kraju, a prije rasprave i zaključaka ovoga nezaboravnog i poučnog Simpozija koji je nadasve bio bogat temama iz područja palijativne skrbi, zadnje izlaganje imala je časna sestra Antonija Grubišić koja je duhovni asistent u palijativnoj skrbi na dječjoj onkologiji i hematologiji na Klinici za dječje bolesti Zagreb. Svoju temu i svoj rad prezentirala je kroz fotografije koje govore više od riječi. Sestra Antonija boluje od multiple skleroze ali na prvi pogled njezina vidljiva radost kojom zrači i energija kojom obavlja svakodnevne poslove skriva teškoće koje donosi bolest s kojom se budi i s kojom ide spavati. Kroz slike djece koja se bore za život i koje redovito obilazi u Klaićevoj bolnici istaknula je važnost duhovnog rada na svim pa i na palijativnom odjelu koji ima za cilj pomagati zdravstvenim djelatnicima u
pratnji bolesnika i njihovih obitelji u teškim trenucima bolesti i samoće, kao i u trenucima žalovanja kada ih napuštaju njihovi najbliži.
Ovaj Simpozij, nadamo se i ne posljednji, ukazao nam je na nužnost palijativne skrbi i jačanju palijativne mreže u Republici Hrvatskoj, a ujedno je prilika multiprofesionalne razmjene iskustava u pristupu i brizi za palijativne i sve druge bolesnike.

Filip Đurasek, univ. mag. med. techn.

 

IMG 0505

IMG 0506

IMG 0507

webmail studomat