• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Prehrana ljudi

Usvajanje temeljnog znanja o ljudskoj prehrani potrebnog za razumijevanje pravilne prehrane zdravih i bolesnih ljudi, odnosno različitih populacijskih skupina. Stjecanje osnovnih vještina procjenjivanja stanja uhranjenosti i izrade jelovnika. Analizirati i evaluirati nutritivne potrebe te kvalitativan i kvantitativan unos hrane u organizam.

Uvod u kolegij, definicija dijetetike, prehrane, povijest znanosti o prehrani

Osnovni principi pravilne prehrane, pravilna prehrana u svijetu i kod nas te potrebe organizma za energijom i zaštitnim tvarima

Fiziologija i patofiziologija prehrane

Digestija, apsorpcija i metabolizam masti, bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina i minerala

Uloga vode u organizmu

Uloga i sastav namirnica, prehrambenih proizvoda i planiranje jelovnika

Patogeneza bolesti kao posljedica nedovoljne i nepravilne prehrane

Prehrana s obzirom na životnu dob, kategorije i zdravstveno stanje

Javno-zdravstveni aspekti prehrambenih poremećaja pučanstva

Metode ocjene stanja uhranjenosti

Mjere za ocjenu i unapređenje prehrane

Prehrana u posebnim uvjetima

Zdravstvena ispravnost hrane

Obavezna literatura:

  1. Živković R. Dijetetika. Zagreb: Medicinska naklada; 2002.
  2. Živković R. Dijetoterapija. Zagreb: Naprijed; 1994.
  3. Vučemilović LJ, Vujić Šisler LJ. Prehrambeni standardi za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću – jelovnici i normativi. Zagreb: Hrvatska udruga medicinskih sestara, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport; 2007.
  4. Matasović D. Hrana, prehrana i zdravlje. Zagreb: FOVIS; 1992. (izabrana poglavlja)
  5. Sadler M, ur. Encyclopedia of Human Nutrition. London: Academic Press Books; 1998. (sinopsisi izabranih poglavlja)
  6. Kaić-Rak A, Antonić K. Tablice o sastavu namirnica i pića. Zagreb: Zavod za zaštitu zdravlja SR Hrvatske; 1990.
  7. Kulier I. Prehrambene tablice – kemijski sastav namirnica. Zagreb: Hrvatski farmer; 1996.
  8. Valić F, i sur. Zdravstvena ekologija. Zagreb: Medicinska naklada d.o.o.; 2000.
  9. Turčić V. HACCP i higijena namirnica. Zagreb: Vlatka Turčić; 2000.
  10. Simić B. Medicinska dijetetika. Zagreb: Medicinska knjiga; 1977.
  11. Dakić B. Prehrana bolesnika. Zagreb: Hrvatski farmer; 1995.
  12. Kaić-Rak A. Prehrana pučanstva u izvanrednim i ratnim uvjetima. Zagreb: Medicinski fakultet; 1991.
  13. Clark N. Sportska prehrana. Zagreb: „Gopal” d.o.o.; 2000.

Dopunska literatura:

  1. Lukić M. Prehrana i medicinska dijetetika. (interna skripta) Osijek: Medicinski fakultet Osijek;  2010.
  2. Lukić M, Včev A. Prehrana i ulkusna bolest. Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; 1. izdr. 1997, 2. izd. 2005., 3. izd. 2009.
  3. Lukić M, Včev A. Prehrana i upalne bolesti crijeva. Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; 2006.
  4. Mandić ML. Znanost o prehrani. Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; 2003.
  5. Medić-Šarić M, Buhač I, Bradamante V. Vitamini i minerali – istine i predrasude. Zagreb: 2000.
  6. Kolaček S, Krznarić Ž. Parenteralna i enteralna prehrana u kliničkoj praksi, 1. Kongres Hrvatskog društva za parenteralnu i enteralnu prehranu, Hvar, 6.-9.4.2000. Zagreb: Znanje d.d.; 2000.
  7. Šimundić B, Jakovlić V, Tadejević V. Poznavanje robe – živežne namirnice s osnovama tehnologije i prehrane. Rijeka: Tiskara Rijeka d.d.; 1994.
  8. Živković R. Hranom do zdravlja – Hrana nije lijek, ali liječi. Zagreb: Medicinska naklada; 2000.
  9. Hensrud DD. Mayo Clinic o zdravoj težini. Zagreb: Medicinska naklada; 2005.

Nakon uspješno završenog predmeta, student/-ica će moći:

  1. interpretirati vrste makronutrijenta i mikronutrijenta u hrani, kao i njihovu učestalost u kompletnom obroku te ulogu u organizmu;
  2. prepoznati negativne utjecaje nepravilne prehrane na zdravlje čovjeka i predložiti metode i rješenja problema;
  3. razlikovati dijete prilikom akutnih i kroničnih bolesti te osobitosti prehrane operiranih bolesnika;
  4. izračunati energetske potrebe pojedinih populacijskih grupa;
  5. sastaviti jelovnik na temelju procjene i u skladu s fiziološkim potrebama pojedinca i grupe;
  6. upotrijebiti antropometrijske metode za ocjenu stanja uhranjenosti pojedinca i populacijske grupe;
  7. provesti osmišljavanje i korištenje različitih anketa prehrane te prikupljanje podataka.

Nositelj: izv. prof. dr. sc. Blaženka Miškić

Suradnici:

  • Marin Kuharić, dr. med., asistent

Vanjski suradnici:

  • mr. sc. Sanja Kovačić, asistent

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal