blank

Fizioterapija u ortopediji i traumatologiji

 • Usvajanje znanja potrebnih za planiranje i provođenje fizioterapijskog procesa u području ortopedije, kirurgije i traumatologije, sportskih ozljeda i reumatologije.
 • Fizioterapija u ortopediji, Specifičnosti fizioterapijske procjene: posebni testovi i mjerni instrumenti za utvrđivanje poremećaja mišićno- koštanog sustava.
  Specifičnosti fizioterapijskog procesa kod osoba s prirođenim i stečenim bolestima zglobova kralježnice, prsnog koša, ramenog obruča, podlaktice i šake, zgloba kuka, disfunkcije sakroiliakalnih zglobova i zglobova koljena i stopala.
  Specifičnosti fizioterapijskog procesa kod osoba s prirođenim i stečenim bolestima kostiju kao što su: poremećaji metabolizma vitamina, juvenilne osteohondroze, upale kostiju, frakture, tumori kostiju te kod osoba s prirođenim i stečenim bolestima veziva i mišića. Fizioterapijski proces kod osteosinteze i komplikacija zbog osteosinteze. Specifičnosti i razlike planiranja fizioterapijskog procesa kod operativnog i neoperativnog liječenja ortopedskih bolesti. Temeljni principi primjene različitih fizioterapijskih koncepata u ortopediji.
  Primjena ortoza i proteza kod prirođenih i stečenih ortopedskih bolesti te korištenje elektronskih pomagala i pomagala u aktivnostima svakodnevnog života pacijenta. Uloga fizioterapeuta u screening procesu za sistemske i druge ortopedske bolesti te značaj i uloga fizioterapeuta u edukaciji pacijenta.
  Fizioterapija u traumatologiji; Osnovni principi primjene fizioterapijskih postupaka u postoperativnom liječenju. Specifičnosti fizioterapijskog procesa kod osoba koje su doživjele traumu koštano-zglobnog sustava kao što su prijelomi podlaktice i šake, nadlaktice i ramena, kralježnice, zdjelice i kuka, natkoljenice, potkoljenice te stopala. Specifičnosti fizioterapijskog procesa kod uganuća i iščašenja zglobova te vrste imobilizacija. Specifičnosti fizioterapijskog procesa kod nestabilnih zglobova: ramenog zgloba, zgloba koljena i zgloba gležnja; problemi i posljedice nestabilnih zglobova. Temeljni principi primjene različitih fizioterapijskih koncepata u traumatologiji. Specifičnosti fizioterapijskog procesa kod osoba s puknućem mišića i puknućem ligamenata. Vrste amputacija i komplikacije na bataljku, biomehanika hoda s protezom, protetika donjih i gornjih udova: odabir vrste proteze, priprema za protetičku opskrbu i protetička opskrba.
  Fizioterapija u sportskoj medicini; Fizioterapija u reumatologiji; Specifičnosti fizioterapijskog procesa kod osoba s ankilozantnim spondilitisom, reumatoidnim artritisom, juvenilnim reumatoidnim artritisom, osteoartritisom, psorijatičnim artritisom, reaktivnim i infektivnim artritisom, kod burzitisa, tendinitisa; te kod osoba oboljelih od sklerodermije i fibromialgije, kod osoba s metaboličkim reumatskim bolestima: giht, osteoporoza. Uloga fizioterapeuta u edukaciji reumatoloških bolesnika. Karakteristike biomehaničkih poremećaja te primjena ortoza i drugih adaptivnih i zaštitnih sredstava u savladavanju aktivnosti svakodnevnog života kod reumatoloških bolesnika.
 • Obvezatna literatura:
  1. Filipović, V.: Fizioterapija kod poremećaja mišićno koštanog sustava - nastavni tekstovi. Zagreb: Visoka zdravstvena škola,1998.
  2. Pećina, M. i sur: Športska medicina. Zagreb.: Medicinska naklada, 2003.
 • Savladavanjem sadržaja predmeta student će biti sposoban:
  - prepoznati i razlikovati normalan pokret i normalnu funkciju čovjeka od patoloških obrazaca pokretanja pomoću utvrđivanja specifičnog fizioterapijskog statusa pacijenta,
  - imenovati i definirati različite oblike ozljeda prema osnovnim mehanizmima njihovog nastanka,
  - prepoznati udružene ozljede te razlikovati akutne od kroničnih stanja,
  - povezati specifični dijagnostički status s primjerenim fizioterapijskim vještinama i konceptima,
  - kritički analizirati i diskutirati o rezultatima provedenih vještina, planirati individualne fizioterapijske procese u području ortopedije, traume, sporta i reumatologije,
  - aktivno sudjelovati u timskom radu.

webmail studomat