• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Prehrana i zdravlje

Cilj predmeta je objasniti studentu fiziološke i patofiziološke procese probavnog sustava; upoznati ga s bolestima usko povezanim s prehranom, metabolizmom i gastrointestinalnim sustavom (metabolički sindrom, šećerna bolest, poremećaji prehrane). Studenti će upoznati osnovna načela pravilne prehrane zdravog čovjeka, ali i dijetoterapije kod različitih bolesti organskih sustava. Studentima će se prikazati utjecaj prehrane na zdravlje pojedinca, s posebnim osvrtom na važnost i komponente pravilne prehrane kod sportaša i bolesnika koji prolaze kroz proces rehabilitacije i fizikalne terapije.

Osnovna načela pravilne prehrane zdravog čovjeka. Anatomija i fiziologija gastrointestinalnog i hepatobilijarnog sustava. Dijetoterapija kod bolesti organskih sustava. Poremećaji prehrane, metabolički sindrom, pretilost, šećerna bolest. Prehrana sportaša i energetski zahtjevi sporta. Prehrana bolesnika tijekom rehabilitacijskog i fizioterapijskog procesa. Energijske i nutricijske potrebe organizma, planiranje i izračunavanje energijskih i nutricijskih potreba zdravog i bolesnog čovjeka. Upoznavanje i savladavanje metoda za ocjenu stanja uhranjenosti te mjera za ocjenu i unapređenje prehrane.

Obavezna literatura:

  1. Živković R. Dijetetika. Zagreb: Medicinska naklada; 2002.
  2. Lukić M, Včev A. Prehrana i ulkusna bolest. 3.izd. Osijek: Sveučilište Josip Juraj Strossmayer u Osijeku; 2009.
  3. Lukić M, Včev A. Prehrana i upalne bolesti crijeva. Osijek: Sveučilište Josip Juraj Strossmayer u Osijeku; 2006.

Dopunska literatura:

  1. Verbanac D. O prehrani, što, kada i zašto jesti. Zagreb: Školska knjiga; 2003.
  2. Mandić ML. Dijetoterapija. Osijek: Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Prehrambeno tehnološki fakultet; 2014.
     

Nakon uspješno završenog kolegija student će moći:

  1. Utvrditi građu i funkciju probavnog sustava i fiziologiju probave
  2. Usporediti pravilnu i nepravilnu kliničku prehranu
  3. Prosuditi patofiziološke mehanizme bolesti uzrokovane lošom prehranom
  4. Procijeniti stanje uhranjenosti
  5. Preporučiti osnovni plan pravilne prehrane sportaša
  6. Odabrati najvažnije komponente plana prehrane kod bolesnika u rehabilitacijskom procesu

Nositelj: prof. dr. sc. Aleksandar Včev, redoviti profesor u trajnom zvanju

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal