Katedra za oftalmologiju i optometriju

Klinička bolnica „Sveti Duh“ Zagreb 
Klinika za očne bolesti 

Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u Zagrebu kao nastavna baza Katedre oduvijek je bila prepoznatljiva po visokoj kvaliteti stručnoga rada i brzom prijenosu svjetskih znanja u stručnu praksu u Hrvatskoj. To je prepoznato i od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je Kliniku uvrstila među svjetske centre izvrsnosti i proglasila ju Suradnim centrom SZO za područje dječje oftalmologije. Ujedno je Klinika i Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za područje dječje oftalmologije.


Katedra, uz profesionalnu stručnost baziranu na humanističkoj perspektivi, koja postulira bezuvjetnost pružanja zdravstvene zaštite temeljene na etičkim načelima, studente poučava konvencionalne, ali i sofisticirane, najmodernije  metode dijagnostike i liječenja bolesti oka u skladu sa suvremenim znanstvenim spoznajama. Studentima je omogućen uvid u najsuvremenije tehnologije poput keratometrije, ultrazvuka oka, kornealne topografije, optičke koherentne tomografije prednjeg i stražnjeg segmenta oka, endotelne biomikroskopije, elektrofiziologije oka, snimanje očne pozadine širokokutnom kamerom. Studenti se upoznaju sa mikrokirurškim zahvatima na oku kao što su operacija mrene, glaukoma, transplantacija rožnice, operacije stražnjeg segmenta oka i zbrinjavanje traume oka i periokularnog područja. Uz to spoznaju razne metode i kreativnost okuloplastične kirurgije sve do novih laserskih tehnologija. 


Suvremenosti Klinike svjedoče i činjenice da je osnovala prvu hrvatsku očnu banku, učinila prvu ultrazvučnu operaciju dječje mrene, prva transplantirala amnijsku membranu, prva učinila cross-linking rožnice kod keratokonusa, po prvi puta svijetu predstavila širokokutnu 3D tehnologiju operacije oka, te prva u Hrvatskoj predstavila gensku terapiju lijekom Luxturna®. 


Na Klinici se provelo ukupno pet znanstvenih projekata u potpori Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (Ministarstva znanosti i tehnologije) i Hrvatske zaklade za znanost. Djelatnici Katedre sudjeluju kao urednici, autori i koautori u izdavanju stručnih knjiga. Aktivno praćenje kvalitete pružanja zdravstvenih usluga očituje se kroz usporedbu rada i usuglašavanje razine s aktualnim svjetskim standardima prateći tekuću stručnu i znanstvenu literaturu.


Na 42. Međunarodnom sajmu knjiga Interliber 2019. godine održana je promocija monografije „Ars Ophthalmologica“ u kojoj je predstavljeno 12 sveučilišnih udžbenika u izdanju Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u posljednjih 8 godina. Od prvog modernog udžbenika oftalmologije u Republici Hrvatskoj „Seminaria Ophthalmologica“ izdanog 2011. godine, preko jedinog farmakološkog oftalmološkog priručnika na hrvatskom jeziku „Pharmacotherapia Ophthalmologica“, zatim jedinstvenih „Atlasa ultrazvuka“„Atlasa ultrazvučne biomikroskopije“„Atlasa stražnjeg segmenta oka“ i „Atlasa rožnice“ na hrvatskom jeziku do udžbenika „Ambliopija“ na hrvatskom i na engleskom koji je posvećen najčešćoj patologiji vida u djece. Trenutno su u fazi objavljivanja još tri sveučilišna udžbenika. 


Predsjednik katedre

prof. dr. sc. Mladen Bušić


Nastavnici i suradnici

prof.dr.sc. Biljana Kuzmanović Elabjer 
izv.prof.dr.sc. Damir Bosnar 
izv.prof.dr.sc. Mirjana Bjeloš 
Iva Bulat, asistent


Vanjski suradnici

doc. dr. sc. Boris Šimunjak
doc. dr. sc. Jurica Predović
doc. dr. sc. Dubravka Biuk
doc. dr. sc. Daliborka Miletić
doc. dr. sc. Suzana Matić
doc. dr. sc. Marica Žižić
Eva Kos, asistent
Leon Marković, asistent
Ivan Pavlović, asistent
Mira Knežić, asistent
Valentina Cigić, asistent
Tatjana Topalović, asistent
Ana Ćurić, asistent
Andrej Pleše, asistent
Ana Maria Varošanec, asistent
Dora Martinčević, asistent      

       

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal