• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Brankica Juranić, mag. med. techn., obranila doktorsku disertaciju iz oblasti sestrinstva

16.06.2023., na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, asistentica Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, Brankica Juranić, mag.med.techn., obranila je doktorsku disertaciju, pod naslovom,  Specifična uloga sestrinske integrativne skrbi  u procjeni nesvrsishodnog tretmana kod bolesnika koji boluju od maligne bolesti, pod komentorskim vodstvom prof.dr.sc. Aleksandra Včeva, dekana Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo te prof.dr.sc. Suzane Vuletić s Katoličkog bogoslovnoga fakulteta.
Odabir kompleksne doktorske teme, proizašao je iz situacija teških kliničkih, ali i egzistencijalnih dilema, moralno-bio-etičke, medicinske i pravne provenijencije biomedicinskog napretka, koji je svojim zapanjujućim tehnološkim razvojem potaknuo brojne nedoumice vezane uz mogućnosti  ne/ograničene prolongacije finalne faze čovjekova života i same ne/svrsishodnosti tretmana, zahvatima terapeutske upornosti. 
Nakana je ovoga rada bila pokušati prikazati specifičnu ulogu nadležnosti medicinske sestre u provedbi integrativne skrbi kod malignih bolesnika, koja bi uspjela orijentirati primjenu i/li povlačenje distanazijskih kliničkih intervencija iz prizme specifično sestrinske ingerencije, implementacijom holističkog pristupa s neizostavnim uvažavanjem duhovne dimenzije palijativnih bolesnika. 
Temeljni cilj rada se usmjeravao prikazati kako palijativna skrb i integrativno primjenjivano sestrinstvo, omogućavaju pružanje cjelovite medicinske, psihološke, socijalne i duhovne pomoći, od neizostavne važnosti, oboljelima od malignih bolesti, njihovim (surogat odlučiteljima), ali i cjelokupnom medicinskom osoblju koji provode skrb na kraju života.


1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal