• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Edukacija „Enhancement of Academic Hepatology“ Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek u sklopu Fulbright Specialist programa koji u Republici Hrvatskoj sponzoriraju Američko veleposlanstvo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i EU programe Republike Hrvatske organizira edukaciju „Enhancement of Academic Hepatology“ koja je započela 02. listopada 2023. u 10,00 sati u prostorima Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

 

Veliki obrazovni izazov za zaposlene kliničare je ostati u tijeku s kliničkim, znanstvenim i obrazovnim razvojem. Ipak, ostati u tijeku ključno je za pružanje optimalne i konkurentne zdravstvene skrbi te za provođenje istraživanja i učinkovitog podučavanja. Bolest jetre predstavlja ogroman zdravstveni problem koji pogađa milijune ljudi diljem svijeta i veliko je opterećenje za zdravstvene sustave u Europi, uključujući Hrvatsku. Bolest masne jetre, bolest jetre izazvana lijekovima, hepatitis C, hepatitis B virusne infekcije i autoimuni hepatitisi najčešće su bolesti jetre u Hrvatskoj. Još jedan edukativni izazov je osvijestiti liječnike-znanstvenike o važnosti zaštite intelektualnog vlasništva. Svijest može dovesti do mogućnosti komercijalizacije i razvoja novih medicinskih tretmana kao potencijalnog izvora financiranja istraživanja. S druge strane, jednostavno slijedeći teoretsku paradigmu objavljivanja članaka i podnošenja zahtjeva za potporu može dovesti do gubitka takvih prilika. Poznavanje osnova zaštite intelektualnog vlasništva ključno je kako bi se to izbjeglo. Konačno, s velikim napretkom u hepatologiji, bilo je sve teže prenijeti stalno rastuće znanje novim generacijama zdravstvenih djelatnika. U SAD-u je prepoznato da je aktivno samoučenje učinkovitija obrazovna metoda od pasivnog upijanja znanja. Iz ovog razloga, nastavni programi koji se temelje na predavanjima uglavnom su zamijenjeni nastavnim planovima i programima koji se temelje na proučavanju slučajeva iz prakse, što za sada nije široko prihvaćeno u Hrvatskoj.

 

Predavač je prof. dr. sc. George Y. Wu, Fulbright Specialist, redoviti profesor u trajnom izboru Sveučilišta u Connecticutu, SAD, gostujući profesor Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Edukacija je kreirana na temelju iskustva profesora Wua kao predstojnika Zavoda za gastroenterologiju-hepatologiju, voditelja Odsjeka za hepatologiju, kreatora nastavnih planova i programa bolesti jetre na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Connecticutu, autora više od 200 recenziranih publikacija, glavnog urednika časopisa Journal of Clinical and Translational Hepatology i dobitnika 11 američkih patenata. Dvotjedna predavanja i vježbe namijenjene su studentima prijediplomskih, diplomskih i doktorskih studija, kao i nastavnicima Fakulteta i zainteresiranoj javnosti.

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal