• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Međunarodna projektna aktivnost „International Nursing Ethics Online Studies 2021“

U cilju intenziviranja međunarodne suradnje studenata i nastavnika, Zavod za sestrinstvo „prof. dr. sc. Radivoje Radić” i Katedra za sestrinstvo i palijativnu medicinu, Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek od ove su godine sudionici međunarodne projektne aktivnosti „International Nursing Ethics Online Studies 2021“, zajedno sa još šest međunarodnih visokoobrazovnih institucija za medicinske sestre: 

  1. Oulu University of Applied Sciences (Finska) – nositelj projektnih aktivnosti;
  2. University of Lincoln (Velika Britanija);
  3. University of Ester Anglia, Norwich (Velika Britanija);
  4. The College of Nursing in Celje (Slovenija);
  5. Medical University of Lublin (Poljska);
  6. Asklepios Harzkliniken GmbH (Njemačka);
  7. Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera Osijek (Hrvatska). 


U projektnim aktivnostima aktivno sudjeluju četiri studentice diplomskog studija Sestrinstvo: Renata Apatić, Anamaria Mikolčić, Sabina Šabanović i Jovana Tihomirović, te Matej Jurković, student treće godine preddiplomskog studija Sestrinstvo, Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.


Nastavnici našeg fakulteta sudionici aktivnosti su dr. sc. Ivana Barać, Anamaria Tomić, predavač i doc. dr. sc. Robert Lovrić kao voditelj aktivnosti. 


U sklopu projektnih aktivnosti, 24. veljače započele su prve online radionice koje će se održavati do listopada  2021. godine, kada se očekuje završni seminar u Finskoj. U današnjoj je radionici, koju su vodili kolege iz Velike Britanije, sudjelovalo 30 studenata i 10 nastavnika iz navedenih sedam visokoobrazovnih institucija. Tijekom radionice sudionici su upoznati o sadržaju i zadatcima koji se planiraju na predstojećim radionicama tijekom ovog proljeća. Nakon uvodnih predstavljanja nastavnika i studenata, uslijedilo je nekoliko edukacijskih kvizova, kada su studenti i nastavnici saznali nove i zanimljive informacije o zemljama sudionicama aktivnosti. Naši su studenti pripremili i izložili dvije pet minutne prezentacije s kojima su predstavili Republiku Hrvatsku (u obliku kviza), grad Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku i Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek. 


Studenti su potom podijeljeni u pet manjih međunarodnih grupa kojima su za diskusiju dodijeljene različite hipotetske situacije koje zahtijevaju donošenje etičkih odluka: „Donošenje etičkih odluka i "što ako …"? Naši su studenti uspješno odradili zadatke zajedno sa studentima iz Finske, Velike Britanije i Njemačke. Po završetku radionice, sve su studentske grupe dobile poveznice za virtualne učionice, te nove zadatke do iduće radionice u ožujku.

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal