• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Održan simpozij ,,Pokaži srce”

Uoči kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo, koju je hrvatska nogometna reprezentacija igrala protiv Turske u Osijeku, 12. listopada 2023. godine je na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek održan simpozij ,,Pokaži srce”, organiziran od strane Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Instituta za sportsku medicinu, Poliklinike Vaš Pregled, Specijalne bolnicom Sv. Katarina, Hrvatskog društva za humanu genetiku Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za preciznu (personaliziranu) medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za nogometnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog nogometnog saveza, Prve sportske kladionice te Medicinskog centra Mursa.


Simpozij su svečano otvorili uvodnim riječima prof. dr. sc. Damir Matanović, prorektor za organizaciju i ljudske resurse Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Josip Miletić, mag. math., zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Jasenka Crnković, mag. oec., zamjenica gradonačelnika grada Osijeka, Mario Smodlaka, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i prof. dr. sc. Branko Dmitrović, prodekan za nastavu i studente Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.


Na simpoziju su vodeći hrvatski stručnjaci predstavili najnovija dostignuća u sportskoj medicini te govorili o temama neophodnim za zdravstvenu skrb sportaša, poput prevencije i dijagnostike sportskih ozljeda, iznenadne srčane smrti, personaliziranoj prehrani, te metodama oporavka u modernom nogometu, ali i o zloupotrebi anabolika. 


Radi se o društveno odgovornom projektu s temeljnim ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti očuvanja i unaprjeđenja brige o zdravlju sportaša kroz edukacije, uključujući pružanje hitne pomoći s brzom reanimacijom koja ako se pravilno izvede može spasiti život, rekao je organizator simpozija i specijalist sportske medicine doc. dr. sc. Tomislav Madžar. Projekt je nastao u suradnji Hrvatskog nogometnog saveza i PSK koji je pokrenuo vlastitu donatorsku kampanju kako bi prikupili sredstva za izvedbu stručnih edukacija i besplatnih pregleda mladim sportašima diljem Hrvatske. U projekt su uključeni kineziolozi, treneri, nutricionisti, liječnici, fizioterapeuti i drugi sportski djelatnici koji svojim stručnim znanjem doprinose projektu.  


Photo: FDMZ i Piksel photography

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal