• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Osijek prvi u Hrvatskoj dobio kliniku koja liječi umjetnošću

KLINIKA KREATIVNOSTI NUDI TERAPIJU PLESOM I POKRETOM, GLAZBOM, GLUMOM I CRTANJEM

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio Kliniku kreativnosti, na kojoj se vizualna, glazbena, plesna i dramska umjetnost primjenjuju u terapijske svrhe, odnosno liječenje.
Taj oblik terapije kod djece i adolescenata s poremećajima u ponašanju, teškoćama u razvoju, psihičkim ili fizičkim tegobama, ali i kod članova disfunkcionalnih obitelji, djece i odraslih s različitim dijagnostičkim kategorijama psihičkih ili tjelesnih bolesti s potrebom za psihosocijalom potporom na Zapadu se primjenjuje već godinama, a prvi korak za osnivanje takve klinike u Hrvatskoj bio je osnutak specijalističkog studija Kreativna terapija na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Naime, taj studij u Osijeku je osnovan još 2016., i to suradnjom spomenute akademije i Mefosa. U rujnu 2020. Akademija za umjetnost i kulturu i Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo potpisali su sporazum o suradnji, nakon kojeg je za javnost otvorena Klinika kreativnosti. U četvrtak je na Klinici održano i prvo javno savjetovanje, a Klinika ima već prve klijente s kojima provodi terapiju.

- Naše prvo online predavanje ima oko 80 sudionika, a riječ je o roditeljima i stručnjacima zainteresiranima za provođenje ovog oblika terapije. Naša terapija prilagođena je svim dobnim skupinama i preko naše web-stranice na terapiju se može prijaviti svatko. Zbog epidemiološke situacije trenutačno provodimo samo individualne terapije, nema grupnih. Također se terapija za sada plaća, ali nadamo se da bismo uskoro mogli početi raditi i na uputnice, jer se na Zapadu ova vrsta terapije primjenjuje već godinama u liječenju - naglašava muzikoterapeutica Marina Hojsak.

Recimo kako se na Klinici kreativnosti nude art terapija, terapija pokretom i plesom, muzikoterapija i dramaterapija. Art terapija je oblik psihoterapije koji se koristi različitim kreativnim medijima likovnoga izraza te istovremeno omogućava izražavanje misli i osjećaja. Na Klinici naglašavaju da je art terapija primjenjiva za mnogo različitih stanja, poput smetnji i poremećaja u ponašanju, neuroloških poremećaja, u sklopu palijativne skrbi ili u borbi protiv ovisnosti. Terapija pokretom i plesom pokušava vanjskom kretnjom djelovati na promjenu unutrašnjih naučenih obrazaca ponašanja. - Promjenom obrazaca kretanja pokušavamo promijeniti funkcioniranje psihe. U toj terapiji zapravo je više naglasak na pokretu nego na plesu i veliki je spektar populacije s kojom se može raditi - objašnjava Antonija Blažević.

Muzikoterapija je primjenjiva na stanja poput psihičkih poremećaja, razvojnih teškoća, teškoća učenja i fizičkih teškoća, Alzheimerove bolesti, problema ovisnosti, ozljeda mozga, akutnih i kroničnih bolova, čak i tijekom porođaja, a dramaterapeuti svoj rad primjenjuju kod starijih osoba oboljelih od demencije, adolescenata sklonih samoozljeđivanju, neuroloških bolesnika ili pak žena s postporođajnom depresijom.





Izvor: http://www.glas-slavonije.hr/455164/3/Osijek-prvi-u-Hrvatskoj-dobio-kliniku-koja-lijeci-umjetnoscu

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal