• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Uvodna konferencija Erasmus mundus projekta „Design and Implementation of Master Degree in Palliative Care“

Uvodnom konferencijom održanom 14. ožujka 2022. godine u Mariboru svečano je otvoren projekt „Design and Implementation of Master Degree in Palliative Care“, nositelja Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Projekt je financiran sredstvima Europske komisije putem poziva ERASMUS-EDU-2021-EMJM-DESIGN, na koji je prijavljeno 148 projekata iz područja visokog obrazovanja institucija država članica Europske unije, a projekt Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek ostvario je  visoko 11. mjesto od ukupno 48 projekata kojima je odobreno financiranje. Ukupni proračun projekta iznosi 55.000 EUR.

 

Pod voditeljstvom prof. dr. sc. Aleksandra Včeva, dekana Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, u suradnji s Univerzo v Mariboru Fakulteto za zdravstvene vede, te Univerzitetom u Sarajevu pokrenuta je inicijativa razvoja programa diplomskog studija iz palijativne skrbi na engleskom jeziku. Suradnja je  ugovorena i s TERA Tehnopolisom d.o.o., članicom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayer u Osijeku kao tehničkom podrškom u pripremi i provedbi projekta.

 

Na konferenciji su projekt predstavili prof. dr. sc. Martina Smolić, prodekanica za znanost i poslijediplomske studije Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i doc. dr. sc. Štefica Mikšić, prodekanica za suradnju s nastavnim bazama Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, izv. prof. dr. Mateja Lorber, dekanica Fakulteta za zdravstvene vede i prof. dr. sc. Majda Pajnkihar, predstojnica Fakulteta za zdravstvene vede, Univerza v Mariboru, te prof. dr. sc. Arzija Pašalić, dekanica Fakulteta zdravstvenih studija, Univerziteta u Sarajevu.

 

Palijativna skrb se bavi njegom bolesnika s neizlječivim bolestima. Prema Europskom udruženju za palijativnu skrb, procijenjena potreba za oblikom palijativne skrbi čini između 50% i 89% svih umirućih bolesnika. 

 

S obzirom na rastuću potrebu za uslugama palijativne skrbi, postoji također rastuća potreba za visokoobrazovanim stručnjacima koji će pružati te usluge. Cilj projekta je razviti diplomski program usavršavanja usmjeren na stvaranje standardiziranih znanja i vještina pružatelja palijativne skrbi te njihovih kompetencija temeljenih na suvremenim znanstvenim spoznajama, u skladu s etičkim  i integrativnim načelima. Provedba programa doprinijet će povećanju broja stručnjaka kompetentnih skrbiti za palijativne bolesnike te podići svijest o važnosti palijativne skrbi među studentima i općom javnosti radi poboljšanja kvalitete skrbi.

 

Iz medija:

 

https://portalzdravlje.hr/u-osijeku-se-osniva-prvi-diplomski-studij-palijativne-skrbi/

https://www.glas-slavonije.hr/490222/3/Zele-pokrenuti-diplomski-studij-iz-palijativne-skrbi

https://www.sta.si/3013387/na-mariborski-fakulteti-snujejo-magistrski-studij-paliativne-oskrbe
https://www.vecer.com/maribor/aktualno/mednarodna-pobuda-studij-paliative-zelijo-tudi-v-mariboru-10274600
https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174856223?s=tv
https://lokalec.si/novice/na-mariborski-fakulteti-snujejo-magistrski-studij-paliativne-oskrbe/
https://net-tv.si/fakulteta-snuje-nov-magistrski-program/
https://www.um.si/objava/novinarska-konferenca-o-razvoju-in-izvedbi-studijskega-programa-paliativne-oskrbe-na-um-fzv/
https://www.fzv.um.si/dogodki#novica11853
https://twitter.com/UMariborFHS/status/1503644007724900355
https://www.facebook.com/fzvum

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal