• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Završna konferencija projekta „Design and Implementation of Master Degree in Palliative Care“

Na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek je 24. travnja 2023. godine održana završna konferencija projekta „Design and Implementation of Master Degree in Palliative Care“. Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek nositelj je projekta „Design and Implementation of Master Degree in Palliative Care“, financiranog sredstvima Europske komisije putem poziva ERASMUS-EDU-2021-EMJM-DESIGN koji se provodio u razdoblju od 1. veljače 2022. g. od 30. travnja 2023.g.


Pod voditeljstvom prof. dr. sc. Aleksandra Včeva, dekana Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, u suradnji sa Sveučilištem u Mariboru, Fakultetom za zdravstvene vede, te Sveučilištem u Sarajevu, Fakultetom zdravstvenih studija i Stomatološkim fakultetom sa Stomatološkim kliničkim centrom, pokrenuta je inicijativa razvoja zajedničkog studijskog programa diplomskog studija iz palijativne skrbi na engleskom jeziku. Projekt je bio usmjeren na osmišljavanje i razvoj potpuno integriranoga i održivoga zajedničkog sveučilišnog diplomskog studija palijativne skrbi kojim se pružaju najsuvremenije međunarodne prakse obrazovanja i osposobljavanja u palijativnoj skrbi, kako bi se odgovorilo na sve veću potrebu za pružateljima palijativne skrbi i podignulo svijest javnosti u EU-u i šire o važnosti i nužnosti palijativne skrbi.


Na konferenciji su rezultate projekta prezentirali i predstavili prijedlog zajedničkog studijskog programa Palijativna skrb prof. dr. sc. Martina Smolić, prodekanica za znanost i poslijediplomske studije Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, izv. prof. dr. sc. Štefica Mikšić, prodekanica za suradnju s nastavnim bazama Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, prof. dr. sc. Jasmina Mahmutović i Vedran Đido sa Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu te Kasandra Musović, mag. med. techn, asistentica Fakulteta za zdravstvene vede Sveučilišta u Mariboru.


S obzirom na rastuću potrebu za uslugama palijativne skrbi, postoji također rastuća potreba za visokoobrazovanim stručnjacima koji će te usluge pružati. Provedbom studijskog programa doprinijet će se povećanju broja stručnjaka kompetentnih skrbiti za palijativne bolesnike te podići svijest o važnosti palijativne skrbi među studentima i općom javnosti radi poboljšanja kvalitete skrbi. O projektnim rezultatima objavljena je i informativna brošura koja sadrži informacije o projektu i njegovim ciljevima, a koja će se distribuirati među studentima partnerskih visokih učilišta, kao i među studentima drugih fakulteta koji stječu kvalifikacije prihvatljive za daljnje obrazovanje u palijativnoj skrbi. 

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal