• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Branitelj za branitelja - Prva hrvatska konferencija o palijativnoj skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji s međunarodnim sudjelovanjem

Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji,


izrazita mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas na Prvoj nacionalnoj konferenciji o palijativnoj skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji s međunarodnim sudjelovanjem, koja se pod nazivom „Branitelj za branitelja“ održava 10. i 11. prosinca 2021. godine u Osijeku, u prostorijama Vikarijata.  Organizator Konferencije je Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i  komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - CEPAMET,  a suorganizatori su: Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, Katoličko-bogoslovni fakultet u Đakovu,  Đakovačko-osječka nadbiskupija i Zagrebački institut za kulturu zdravlja – ZIKZ.


Obzirom da je jedan od glavnih ciljeva osnutka CEPAMET-a (21.9.2010. godine) bio poticanje razvoja palijativne medicine u našoj zemlji, a uzimajući u obzir i sve aktivnosti posvećene braniteljskoj populaciji, kao jedan od vodećih ciljeva svoga sadašnjeg i budućeg djelovanja postavili smo promicanje još bolje i kvalitetnije palijativne medicine za ovu zdravstveno vulnerabilnu populaciju. Nakon što su održani i prvi skupovi posvećeni edukaciji branitelja kao volontera u palijativnoj skrbi, kao i poslijediplomski tečaj trajnog medicinskog usavršavanja, kojeg je prije nekoliko mjeseci završilo 60 stručnjaka, smatrali smo da je došlo vrijeme da se okupimo na nacionalnoj konferenciji kako bismo izmijenili informacije o sadašnjoj situaciji i donijeli zaključke i prijedloge o mogućnostima daljnjeg unapređenja palijativne medicine i palijativne skrbi za ovu populaciju. Budući da smo i dalje suočeni s pandemijom, odlučili smo se za hibridnu konferenciju na kojoj se može sudjelovati uživo ili putem platforme Zoom.


Uvjereni smo da će ovaj skup biti važan korak za što kvalitetnije i bolje pomaganje potrebitima, a u ovom slučaju ljudima koji su nesebično izlagali svoj život i zdravlje u ratu, a sada boluju od neizlječivih bolesti. U tom duhu, pokažimo da smo spremni zajednički skrbiti o njima i da ćemo ostati uz njih do kraja.


Prof. dr. sc. Marijana Braš, prim. dr. med.

Predsjednica Organizacijskog odbora


1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal