• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

EduCanNURS - Towards Cancer Care Continuum Approach in Undergraduate Nursing Education

Karcinom je jedna od najčešćih bolesti u razvijenim zemljama na globalnoj razini, a zdravstvena njega onkoloških bolesnika vrlo specifična i zahtjevna za medicinske sestre.

Skrb za osobe oboljele od karcinoma nije ograničena na specijalizirane ustanove i stoga sve medicinske sestre moraju imati osnovne kompetencije i znanja iz područja prevencije karcinoma, ranog otkrivanja, dijagnosticiranja, principa liječenja i potporne skrbi. To bi također trebalo, uz veće profesionalno samopouzdanje medicinskih sestara, poboljšati i olakšati njihovu komunikaciju s osobama oboljelima od raka.

„EduCanNURS“ projekt ima za cilj povećati kvalitetu dodiplomskog obrazovanja medicinskih sestara iz područja zdravstvene njege onkoloških bolesnika, a specifični ciljevi projekta su:

  • razviti pristup kontinuiranog učenja zdravstvene njege onkoloških bolesnika u nastavnim planovima i programima sestrinstva,
  • izraditi implementacijski model s pilot modulom,
  • testirati i evaluirati modul i
  • izraditi alat za predavače i nastavnike zdravstvene njege onkoloških bolesnika, te definirati preporuke za daljnji razvoj dodiplomskog obrazovanja medicinskih sestara iz područja zdravstvene njege onkoloških bolesnika.

Na inicijalnom sastanku u siječnju 2023. održanom u Irskoj dogovorena je suradnja i kreiran nacrt projekta. Isti je prihvaćen od strane Erasmus+ programa EU u srpnju 2023., te je „kick off meeting“ održan u prosincu 2023. u Finskoj. Slijedeći „face to face“ sastanak bit će u Osijeku početkom listopada ove godine. Sve do sada učinjeno evaluira se tijekom redovitih mjesečnih „online“ sastanaka.


Predviđeno trajanje projekta: 01.11.2023 - 30.10.2026.

Ukupna vrijednost projekta: 400 000 €

Nositelj projekta: Turku University of Applied Sciences - Turku UAS (Finska)

Partneri: University of Galway (Irska)

                Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek (Hrvatska)

Web stranica projekta: https://www.tuas.fi/en/research-and-development/projects/educannurs-towards-cancer-care-continuum-approach/

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal