• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

IZDANA SVEOBUHVATNA BROŠURA O ŠIRENJU SOCIJALNIH USLUGA ZA POMOĆ OSOBAMA S DEMENCIJOM

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest (HUAB) izdali su brošuru pod nazivom „Širenje socijalnih usluga u zajednici za pomoć osobama s demencijom“ u okviru EU Projekta „Svi za pamćenje (SPAM)“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. - 2020., a na kojem je partner i Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek. 


Projektom „Svi za pamćenje (SPAM)“ nastoji se pružiti podrška osobama s Alzheimerovom bolesti i drugim oblicima demencije pružanjem novih socijalnih usluga na području Grada Zagreba i to uspostavom popodnevnoga boravka za osobe s Alzheimerovom bolesti i drugim demencijaama, kao i članovima njihovih obitelji, što je ujedno i cilj projekta. U srijedu, 8. lipnja 2022. održano je predstavljanje brošure „Širenje socijalnih usluga u zajednici za pomoć osobama s demencijom“ koja je izdana u svrhu poticanja širenja svijesti o demencijama i uslugama u zajednici, a u njoj su svojim stručnim tekstovima pridonijeli mnogi autori, od kojih i stručnjaci s našega Fakulteta. Sam projekt osmišljen je kako bi se u sustav zdravstvene skrbi integrirale socijalne usluge. 


Dr. sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i voditeljica projekta Svi za pamćenje (SPAM) istaknula je kako je Projekt počeo u jeku pandemije bolesti COVID-19. „Napori stručnjaka da se senzibilizira javnost za potrebe osoba s demencijom i njihovih obitelji te da im se pruže usluge u mjestu prebivališta ne jenjavaju, jer je shvaćeno da se jedino suradnjom i zajedničkim naporima mogu postići ciljevi zadani u Projektu.“


Sveobuhvatnim i integriranim pristupom osobama s demencijom i njihovim obiteljima mogu  se postići rezultati i osigurati održivost na lokalnoj i državnoj razini. Ova Brošura doprinijet će širenju svijesti o demencijama i važnosti širenja i uvođenju novih socijalnih usluga u zajednici. 


Prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“ istaknuo je kako je period od 2020. do 2030. godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila „Desetljećem zdravoga starenja“. Istaknuo je važnost edukacija formalnih i neformalnih njegovatelja, a posebno je istaknuo važnost komunikacije s osobama s demencijom u domovima za starije osobe, a o čemu Zavod provodi edukacije.


Skrb za osobe s demencijom često prelazi sve fizičke i psihičke kapacitete neformalnih njegovatelja (članova obitelji) te im trebaju potpora i savjeti stručnih osoba kako se skrbiti za oboljelu osobu, prilagoditi ponašanje, prostor i slično.  Tomislav Huić, mag. art, izvršni dopredsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest istaknuo je kako s velikim zadovoljstvom može konstatirati da smo se pokrenuli te da su u zadnjih 5 godina promjene velike. „U Zagrebu imamo 2 referentna centra, razvoj novih usluga i pomaci su vidljivi. Ova Brošura koju danas predstavljamo važna je jer pokazuje smjer javnih politika u kojem će dalje ići razvoj javnih usluga.“


U okviru Projekta provode se i edukacije za formalne i neformalne njegovatelje u Gradu Zagrebu kao i na području šest županija. Jedna od edukacija održana je i u četvrtak, 9. lipnja 2022. na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek. Za više informacija o edukacijama možete se javiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal