• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Međunarodna znanstvena konferencija „Zdravlje i etika: suvremeni izazovi i perspektive“ u Orahovici

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Centar za integrativnu bioetiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, organiziraju međunarodnu znanstvenu konferenciju „Zdravlje i etika: suvremeni izazovi i perspektive“, koji će se održati 1. - 3. ožujka 2024. u Orahovici u prostorima Fakulteta dentalne medicine i zdravstva Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Bana Josipa Jelačića 19a, Orahovica). Suorganizatori konferencije Zdravlje i etika: suvremeni izazovi i perspektive su Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Hrvatsko bioetičko društvo, Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Skopju, Teološki fakultet Sveučilišta u Ljubljani i Theological College of Pécs.


Etika u zdravstvu ima ključnu ulogu u osiguranju visokih standarda skrbi, izgradnji povjerenja između pacijenata i zdravstvenih stručnjaka te očuvanju integriteta medicinske prakse. Poštovanje pacijentove autonomije, transparentnost u komunikaciji, pravedna raspodjela resursa te briga o dostojanstvu pacijenata čine osnovne principe etičkog djelovanja. Etički okviri potiču odgovorno odlučivanje, pružajući strukturu za donošenje teških medicinskih odluka. Kroz unapređenje profesionalizma, etika također doprinosi stalnom poboljšanju kvalitete zdravstvene skrbi, čineći je humanom, pravednom i odgovornom. Etika u zdravstvu ne samo da odražava moralne vrijednosti društva, već i čini srž zdravstvenog sustava, čime se osigurava optimalna briga o pacijentima i izgradnja dugotrajnih odnosa povjerenja.


U popratnim aktivnostima, 29. veljače održati će se predstavljanje monografija koje su objavile i uredile profesorice s našeg fakulteta. Predstavljanje knjige „Dileme kliničke bioetike u perspektivi medicinskog personalizma i kršćanske deontologije“,  autorice prof. dr. sc. Suzane Vuletić vanjske suradnice Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo i knjige „Medicinski potpomognuta oplodnja čovjeka s laboratorijskim tehnologijama“, autorice Andree Milostić-Srb i suradnika održati će se 29. veljače u 12.00 u prostorima Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u Orahovici.

Program međunarodne znanstvene konferencije „Zdravlje i etika: suvremeni izazovi i perspektive“ dostupan je ovdje.

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal