• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Održan 2. Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Sport i srce“

Održan 2. Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Sport i srce“


Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera Osijek, organizirao je u Orahovici 2. Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Sport i srce“. U organizaciji tečaja sudjelovali su i Hrvatsko kardiološko društvo i Hrvatski Olimpijski odbor.
Kardiovaskularne bolesti su najveći javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama pa tako i u Republici Hrvatskoj. U Hrvatskoj je od kardiovaskularnih bolesti u 2019. godini preminulo 43,6% od ukupno umrlih, odnosno 23.000 ljudi.
Sport može biti dobra zaštita u primarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a kod bolesnika koji su preboljeli akutni koronarni sindrom, tjelesna aktivnost je neizostavni dio programa kardiovaskularne rehabilitacije. Ipak, s druge strane, u suvremenom sportu prati se trend velikog opterećenja sportaša, poglavito mladih, koji vrlo često nadilazi funkcionalne pričuve organizma, u cilju ostvarivanja što boljih natjecateljskih rezultata, što često dovodi do ugroze zdravlja i života sportaša – rekao je voditelj tečaja, dekan Fakulteta prof. dr. sc. Aleksandar Včev.
Tečaj u Orahovici odvijao se tijekom dva dana, 25. i 26. lipnja u zgradi Fakulteta u Orahovici uz posebne mjere.
Osobito nam je zadovoljstvo organizirati poslijediplomski tečaj pod nazivom Sport i srce koji ima multidisciplinarni pristup kardiologiji tjelesne, sportske i radne aktivnosti na kojem će sudionici izložiti svekolike pozitivne ali i negativne učinke sporta na kardiovaskularno zdravlje i druge dijelove ljudskog organizma. Veselimo se našem dvodnevnom druženju u Orahovici – rekao je prof. dr. sc. Goran Krstačić uoči otvaranja tečaja, koji kao jedan od voditelja tečaja nije krio zadovoljstvo, što se usprkos pandemiji koja nas okružuje uz adekvatne mjere sukladno preporukama, život pa tako i dijeljenje znanja, kako među kolegama tako i novim generacijama studenata, ipak može nastaviti.

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal