• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Održan 4. Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Sport i srce”

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera Osijek, organizirao je u Orahovici 4. Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Sport i srce”. U organizaciji tečaja sudjelovali su i Hrvatsko kardiološko društvo i Hrvatski Olimpijski odbor. Kardiovaskularne bolesti su najveći javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama. U Republici Hrvatskoj je od kardiovaskularnih bolesti u 2020. godini preminulo 40% od ukupno umrlih, odnosno 22 800 ljudi. Sport može biti dobra zaštita u primarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a kod bolesnika koji su preboljeli akutni koronarni sindrom, tjelesna aktivnost je neizostavni dio programa kardiovaskularne rehabilitacije. Ipak, s druge strane, u suvremenom sportu prati se trend velikog opterećenja sportaša, poglavito mladih sportaša, koji vrlo često nadilazi funkcionalne pričuve organizma, u cilju ostvarivanja što boljih natjecateljskih rezultata, a što može dovesti do ugroze zdravlja i života sportaša. 
 

Tečaj u Orahovici odvijao se tijekom dva dana, 26. i 27. svibnja 2022. u zgradi Fakulteta u Orahovici. Tečaj je prigodnim govorom otvorio voditelj tečaja, dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, prof. dr. sc. Aleksandar Včev.  Zahvalio se svim predavačima što su došli u Orahovicu kao i predavačima koji su zbog spriječenosti poslali svoje snimnjene prezentacije. Posebno je pozdravio polaznike tečaja te studente studija Fizioterapije u Orahovici i Sestrinstva u Pregradi kojima je pohađanje tečaja dio nastavnog programa studija. 
 

Drugi voditelj tečaja, prof. dr. sc. Goran Krstačić naglasio je veliko zadovoljstvo organizacijom, sada već tradicionalnog tečaja, četvrtog po redu, kao i prepoznatljivosti izvrsne medicinske edukacije u Orahovici tijekom tečajeva.  

Na tečaju su sudjelovali vrhunski stručnjaci i znanstvenici iz područja sportske kardiologije, kardiovaskularne rehabilitacije, sportske kirurgije, dentalne medicine, kliničke farmakologije, nutricionizma. Uvaženi predavači u Orahovicu su došli iz naših vodećih medicinskih institucija iz Osijeka, Slavonskog Broda, Zagreba, Krapinskih Toplica, Opatije i Splita, a posebno nam je zadovoljstvo bilo ugostiti specijalisticu obiteljske medicine I nutricionisticu koja radi u Orahovici.  

 

Tečaj je po svom sadržaju bio ponovno vrlo zanimljiv i sa suvremenim temama počevši od mogućnosti novog laboratorijskog probira kardiovaskularnih bolesti kod asimptomatskih osoba, preko uloge dijagnostičkih metoda u evaluaciji kardiološkog statusa sportaša i probira sportaša na bolesti srca I krvnih žila, uvijek zanimljive teme tjelesne aktivnosti u zdravlju i bolesti, pa do aktualnih tema anatomije srčane smrti u sportu odnosno ima li lijeka za hipertrofičnu kardiomiopatiju kao najčešćeg uzroka iznenadne srčane smrti u sportaša.  Nezaobilazne su bile i teme pandemije COVID-19, kako se zdravstveni sustav uspješno organizirao tijekom pandemije te iznimno značajno istraživanje o znanju i stavovima sportaša o cijepljenju protiv ove bolesti. Predavanja o dopingu i sportu te zloupotrebi anabolika i pojavi jetrenog oštećenja među sportašima kao i važnost prehrane u sportaša dale su veliki obol kvaliteti ovog tečaja. I na kraju, ali ne manje važno, dentalna medicina se predstavila izvrsnošću tema o sportskim ozljedama orofacijalnog segmenta kod košarkaša, a nismo zaboravili ni na najmlađe i kako audiovizualnim sadržajima smanjiti dentalnu anksioznost u djece. 

 

Na kraju dvodnevnog iznimno uspješnog tečaja voditelji su se još jednom zahvalili svim predavačima i polaznicima tečaja i još jednom naglasili značaj multidisciplinarnog pristupa kardiologiji tjelesne, sportske i radne aktivnosti.  

 

U prelijepoj Orahovici i ljubazne domaćine na čelu sa gradonačelnikom grada Orahovice, gospodinom Sašom Rister, najavili smo naš slijedeći Poslijediplomski tečaj pod nazivom “Rehabilitacija u kliničkoj medicini” koji će se održati na jesen u Orahovici, također na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek. 

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal