• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Održan Prvi proljetni kongres studenata dentalne medicine - DentOs 2022

Od 28. travnja do 1. svibnja 2022. godine održan je Prvi proljetni kongres studenata dentalne medicine - DentOS 2022, u organizaciji studenata Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.


Na svečanom otvorenju kongresa mr. sc. Hrvoje Pezo, dr. dent. med., predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine u svom je govoru zahvalio prof. dr. sc. Aleksandru Včevu, dekanu Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, na upornosti, predanosti i iznimnom doprinosu razvoju stomatološke struke te mu je tom prigodom uručio Povelju Komore sa značkom, posebno odličje Hrvatske komore dentalne medicine za osobit doprinos razvoju i unaprjeđenju djelatnosti dentalne medicine u Republici Hrvatskoj te značajne zasluge i pomoć pruženu  komori dentalne medicine u ostvarivanju njenih zadaća.


Marko Babić, student 5. godine sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog studija dentalne medicine Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek i predsjednik organizacijskog odbora Prvog proljetnog kongresa studenata dentalne medicine u Osijeku, otkrio je uoči svečanog otvorenja Kongresa kako je plan i program Kongresa zamišljen i temeljen na što većem broju pretkliničkih radionica na kojima će studenti moći sudjelovati, ali i na zanimljivim predavanjima: - Okupili smo se u doista velikom broju, očekujemo više od 200 studenata, s ciljem da u vremenu pandemije nastavimo graditi studentske odnose i stjecati nove spoznaje u području dentalne medicine te da se dobro zabavimo ovdje u Osijeku - rekao je Babić, koji je uputio i riječi hvale na račun studija i grada u kojem živi posljednjih godina. Cilj Kongresa bio je okupiti sve studente i buduće doktore dentalne medicine željne znanja i dobrog druženja, kao i sklopiti suradnju s ostalim fakultetima u regiji te širiti nova saznanja u području stomatologije.


- Inače sam iz Dalmacije, no zavolio sam Osijek, lijepo mi je tu, baš uživam, kao i na Fakultetu, koji je jako dobro organiziran. Zadovoljni smo svi mi studenti, imamo puno pretkliničkih i kliničkih vježbi, predavanja, mnogo zanimljivih i poznatih profesora - rekao je taj budući doktor dentalne medicine.

Iznimno zanimljiva i poticajna plenarna predavanja su održali prof. dr. sc. Dragan Primorac, redoviti profesor u trajnom zvanju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, medicinskih fakulteta Sveučilišta u Splitu, Rijeci i Osijeku, profesor na američkim sveučilištima Penn State University i University of New Haven, gostujući professor na Xi’an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics u Kini i predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina na temu „Personalizirana medicina: put u medicinu 22. stoljeća“ te mr. sc. Hrvoje Pezo, dr. dent. med., predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine te drugi dopredsjednik Hrvatskog liječničkog zbora na temu „Funkcija etičnog menadžmenta u zdravstvu“.


Dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, prof. dr. sc. Aleksandar Včev, uvodno je istaknuo i zahvalio svima koji su prije 6 godina podržali enormne napore za uvođenje sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog studija dentalne medicine na našem Sveučilištu te izrazio svoje zadovoljstvo uspješnom uspostavom i vrhunskom provedbom studija na kojem će u ovoj akademskoj godini diplomirati prva generacija studenata, budućih liječnika dentalne medicine. Nadalje je naveo kako Fakultet svake godine upisuje 30 studenata, a zanimanje za upis je veliko (na jedno mjesto prijavljuje se troje kandidata) te je otkrio i planove: - Budući je rad vezan uz našu dislociranu lokaciju u Orahovici, gdje se nalazi Centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju. U sklopu tog centra nalazi se i novoopremljeni Odjel za dentalnu medicinu, gdje naši studenti šeste godine pohađaju praktičnu nastavu. Također je u svom uvodnom govoru naglasio kako će na Prvom proljetnom kongresu studenata dentalne medicine - DentOs 2022 neki od naših studenata po prvi put javno prezentirati rezultate svojih istraživanja, te je zaželio da sudionici 1. proljetnog kongresa studenata dentalne medicine – DentOs 2022. stvore poticajnu atmosferu za naše studente kako bi osjetili zadovoljstvo i ponos zbog svojih hrabrih napora u znanstvenom i stručnom razvoju.


Reakcije gostujućih studenata fakulteta dentalne medicine iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije su iznimno pozitivne te svi redom naglašavaju kako je organizacija kongresa bila na zavidnom nivou, te osim što su imali priliku pratiti vrhunska predavanja, pretkliničke i kliničke vježbe i zahvate uživo, osjetili su srdačnu dobrodošlicu u Osijeku, sklopili nezaboravna prijateljstva  te stoga s nestrpljenjem iščekuju drugo izdanje DentOs 2023. na kojem će se rado ponovno okupiti.


Iz medija:

https://www.youtube.com/watch?v=U8w_IszIVkc&feature=youtu.be

http://www.glas-slavonije.hr/492712/3/Ugledni-predavaci-radionice-i-druzenje-za-200-sudionika

http://www.osijek031.com/osijek.php?najava_id=90590

https://www.ferata.hr/sinjanin-marko-babic-na-celu-medunarodnog-kongresa-studenata-dentalne-medicine-u-osijeku/

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal