• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Specijalističko usavršavanje prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine

Jučer, 19. lipnja 2023. godine počela je provedba projekta Specijalističko usavršavanje prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine , a tim povodom je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš na konferenciji za medije održanoj u prostorima Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijeku istaknuo kako će navedeni projekt osigurati dostupniju hitnu medicinsku skrb i dodatnu učinkovitost timova hitne medicinske službe (HMS).


U Osijeku će se specijalističko usavršavanje medicinskih sestra i tehničara izvanbolničkog HMS-a provoditi za polaznike pet županija: Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske. Ovaj iskorak za djelatnost HMS-a su podržali dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek prof. dr. sc. Aleksandar Včev, zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) dr. sc. Damir Važanić, mag. med. techn., zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, voditelj specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine Antun Bajan, i brojni drugi gosti.


Ukupna vrijednost projekta jednogodišnjeg specijalističkog usavršavanja medicinskih sestara i tehničara izvanbolničkog HMS-a je 13,2 milijuna eura, a sredstva su osigurana u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Na temelju prikupljenih potreba za specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara iz županijskih zavoda za hitnu medicinu, planirano je usavršavanje ukupno 375 prvostupnika sestrinstva izvanbolničkog HMS-a, od kojih je 210 iz postojećih timova T2. Time će se osigurati da svaki tim T2 u postojećoj Mreži hitne medicine ima jednog prvostupnika sestrinstva sa završenim specijalističkim usavršavanjem, a preostalih 165 prvostupnika sa završenim programom specijalizacije dodatno će ojačat sustav HMS-a, posebno u onim područjima koja bilježe nedostatak liječnika. 


Iz medija:

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal