• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Treći poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije ”Sport i srce” o važnosti učinka sporta na kardiovaskularno zdravlje

U prostoru Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u Orahovici od 27. do 28. svibnja 2021. godine održan je treći dvodnevni poslijediplomski tečaj ”Sport i srce” prožet iznimno zanimljivim predavanjima srčanim bolestima i njihovom utjecaju na sport i sportaše te općenito o kardiovaskularnim bolestima. Tečaj su organizirali Fakultet i Hrvatsko kardiološko društvo.


Svečanom otvaranju nazočili su dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Aleksandar Včev, Goran Krstačić kao voditelji tečaja te povjerenik Vlade RH za grad Orahovicu Saša Rister.


– Kardiovaskularne bolesti najveći su javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama i Republici Hrvatskoj. U Hrvatskoj je od kardiovaskularnih bolesti u 2019. godini preminulo 42,5 posto od ukupno umrlih, odnosno 22.000 ljudi. Sport može biti dobra zaštita u primarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a kod bolesnika koji su preboljeli akutni koronarni sindrom tjelesna aktivnost je neizostavni dio programa kardiovaskularne rehabilitacije. No, s druge strane, u suvremenom sportu prati se trend velikog opterećenja sportaša, poglavito mladih, koji vrlo često nadilazi funkcionalne pričuve organizma u cilju ostvarenja što boljih natjecateljskih rezultata što često dovodi do ugroze zdravlja i života sportaša. Upravo zbog toga ponosni smo i sretni što smo organizirali treći Poslijediplomski tečaj pod nazivom ”Sport i srce” koji ima multidisciplinarni pristup kardiologiji tjelesne, sportske i radne aktivnosti na kojem će sudionici izložiti svekolike pozitivne, ali i negativne učinke sporta na kardiovaskularno zdravlje i druge dijelove ljudskog organizma – rekao je u uvodu jedan od voditelja tečaja Goran Krstačić.


Povjerenik Vlade Saša Rister istaknuo je vrhunsku suradnju Fakulteta i Grada koja rezultira i izgradnjom Centra za rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti u Orahovici.

– Moram i ovim putem zahvaliti dekanu Aleksandru Včevu na iznimnoj suradnji i svemu onome što je donio u naš grad, od samog fakulteta do izgradnje Centra, a evo uskoro će krenuti i srednjoškolski smjer fizioterapije čime ćemo biti jedini u Hrvatskoj s prilikom zaokruživanja jedne cjeline od srednjoškolskog do najvišeg studijskog obrazovanja. Velika je čast imati ovdje ovakav tečaj s tako uglednim i stručnim ljudima i siguran sam u daljnju, više nego uspješnu suradnju Fakulteta i Grada – rekao je Rister.


Tečaj je otvorio dekan Aleksandar Včev.

– Orahovica je grad koja stoljećima baštini obrazovanje i turizam, a posebno zdravstvo svojim izvrsnim klimatološkim uvjetima i zato je idealna za organizaciju ovakvih tečajeva. Trenutno svi najveći hrvatski stručnjaci iz područja kardiovaskularne djelatnosti i sportske kardiologije, ovdje u Orahovici, dakle od Thalassoterapije Opatija, bolnica iz Splita i Zagreba te Slavonskog Broda i naravno naših stručnih fakultetskih predavača iz cijele Slavonije. Tako će naši studenti putem ovog tečaja od ovako stručnih ljudi dobiti najnovija saznanja i usavršiti svoje znanje što je prijeko potrebno u njihovom daljnjem obrazovanju – zaključio je Včev.


https://www.icv.hr/2021/05/zapoceo-treci-strucni-tecaj-sport-i-srce-o-vaznosti-ucinka-sporta-na-kardiovaskularno-zdravlje/REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal