• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije: REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

Tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije: REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija


10. i 11. listopada 2019. godine u Orahovici će se održati 2. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije: REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija.


Poznato je kako su kardiovaskularne bolesti vodeći, rastući javnozdravstveni problem današnjice. Tijekom 2018. godine u Republici Hrvatskoj smanjen je broj umrlih osoba od bolesti cirkulacijskog sustava, a ukupna smrtnost bila je 43.09%. Unatoč tome još uvijek se nalazimo u skupini zemalja s visokim rizikom. Pitanje koje se samo nameće je kako unaprijediti kardiovaskularnu prevenciju i učiniti je učinkovitijom. U posljednjih trideset godina smrtnost KVB-a smanjena je na polovicu. Navedeno možemo pripisati promjenama faktora rizika. Ovaj povoljan trend mogao je biti još bolji da se djelomično nije nadoknadio rastom ostalih faktora rizika, uglavnom dijabetesa tipa 2 i pretilosti. Povišeni krvni tlak, pušenje, dijabetes i hiperlipidemija i dalje su glavni čimbenici rizika za razvoj koronarne bolesti srca, dok se fizička neaktivnost, pretilost, loša prehrana i slab socioekonomski status smatraju predisponirajućim čimbenicima koji negativno utječu na kvalitetu života kao i prognozu bolesnika. Sasvim je sigurno kako budućnost donosi još novih spoznaja o navedenom, ali ono što je u kardiovaskularnoj prevenciji poznato danas dovoljno je da se i može odmah primijeniti.


Tečaj se održava u organizaciji Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Hrvatskog kardiološkog društva, Radne skupine za prevenciju i rehabilitaciju bolesti srca i krvnih žila, Radne skupine za e-kardiologiju, Thalassotherapia Opatija / Poliklinika Srčana / SB Krapinske Toplice.
Voditelji tečaja su: prof. prim. dr. sc. Aleksandar Včev, dr. med., prof. dr. sc. Viktor Peršić, dr. med., prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr. med. i doc. dr. sc. Duško Cerovec, dr. med.


PROGRAM (.pdf)


Srebrni izbornik Zlatko Dalić i predsjednik HRS Tomislav Grahovac sudjelovali na tečaju „Sport i srce“ održanom u Orahovici

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal