• Croatian (Hrvatski)
 • English (United Kingdom)

Znanstveni forum

15.3.2023. Ana Petrović, dr.med., asistentica na Katedri za faramakologiju i biokemiju održala je predavanje pod nazivom „Review article Tips  Tricks for beginners“ kako bi studentima i kolegama asistentima ukazala na osnovne smjernice prilikom pisanja znanstvenog rada.​

8.2.2023. Renata Sikora, dr.med.dent., asistenica na Katedri za dentalnu medicinu održala je predavanje pod nazivom „Osobitosti citokinskog odgovora kod pacijenata s temporomandibularnim poremećajima liječenih stabilizacijskom udlagom“. 

9.11.2022. Dr.sc. Tea Omanović Kolarić, dr.med., održala je predavanje „Effect of GLP-1 analogs on the pathophysiological mechanisms of drug-induced liver injury in cell cultures" u kojem je prezentirala dio istraživanja svoje doktorske disertacije.

5.10.2022. u sklopu Znanstvenog foruma predavanje je održala doc.dr.sc. Željka Perić Kačarević na temu nove generacije dentalnih biomaterijala te upoznala studente dentalne medicine Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek s posve novim područjem bioregeneracije koštanog i mekog tkiva.

Od znanstvene ideje do in vitro testova, animalnih studija na modelima kao što su: miševi, štakori, zečevi, male svinje i psi, pa sve do humanih studija, studenti su upoznati s protokolom analize rezultata, publikacije i prijave te certifikacije proizvoda i konačno upravljanja istim na tržištu.

U različitim indikacijama kao što su prezervacija alveole, vertikalna i horizontalna blok augmentacija, sinus lift itd. studenti su se mogli upoznati sa novom generacijom posve nove metalne i resorptivne membrane izrađene od magnezija te magnezijskih vijaka kojima se fiksira membrana ili koštani blok. Magnezijska membrana je metalna, čime daje volumnu stabilnost tijekom osteogeneze, a u isto vrijeme je resorptivna te se razgrađuje u potpunosti pri čemu nema potrebe za sekundarnom kirurškom intervencijom. Uz sve navedeno, primjena novih tehnologija uz novoobjavljene znanstvene publikacije i kliničku primjenu doprinijet će razvoju gospodarstva i industrije u polju bioregeneracije.

8.6.2022. održan je Znanstveni forum u svrhu pripreme studenata i  nastavnika Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek za sudjelovanje na 12th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine” u Dubrovniku od 22. do 27. lipnja 2022. godine. 


Naši studenti i asistenti su uspješno izložili šest poster prezentacija iz područja translacijske medicine na 12. ISABS konferenciji na kojoj je sudjelovalo više od 60 pozvanih predavača te 500 sudionika, među kojima i tri dobitnika Nobelove nagrade.  Također su imali čast uživo prisustvovati na Nobel Spirit-u , posebnoj emisiji u sklopu ISABS konferencije koja se održala u povijesnom okruženju atrija Kneževog dvora u sklopu koje je prof. dr. sc. Dragan Primorac, profesor i našeg Fakulteta s dobitnicima Nobelove nagrade Sir Richardom Robertsom, prof. dr. sc. Thomasom Südhofom i prof. dr. sc. Aaronom Chechanoverom potaknuo javnu raspravu o ulozi znanosti u rješavanju globalnih zdravstvenih problema, akutnih regionalnih problema poput odljeva mozgova, demografskog pada, kao i kulturnih i društvenih promjena. Time je svjetska znanstvena elita upravo iz Dubrovnika u svijet poslala poruke o najnovijim znanstvenim i medicinskim postignućima iz personalizirane i regenerativne medicine te forenzične i antropologijske genetike. U zaključnoj riječi, prof. dr. sc. Dragan Primorac, osnivač i predsjednik ISABS-a, istaknuo je kako se ISABS konferencija smatra jednim od najvažnijih znanstvenih događaja u biomedicini u 2022. godini te mjestom s kojeg želimo vidjeti snagu i napredak personalizirane medicine koji će stvoriti značajnu vrijednost za zdravstveni sustav.

18.5.2022. održana je radionica pod nazivom „Kako napisati i objaviti znanstveni rad?“. Program radionice bio je podijeljen u dvije tematske cjeline: 

1. Prof. dr. sc. George Y. Wu (University of Connecticut Health Center, Farmington, CT, USA) s temom „Publication of scientific articles: Strategies for success”.

2. Prof. dr. sc. Martina Smolić (Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek) s temom „Kako objaviti znanstveni rad? – korisni savjeti i trikovi”. 

U radionici su sudjelovali mladi znanstvenici, profesori i istraživači Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Medicinskog fakulteta Osijek, Filozofskog fakulteta Osijek, Pravnog fakulteta Osijek, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Odjela za kemiju, Odjela za fiziku, Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod i KBC Osijek. 

Sudionici su imali iznimnu priliku da od profesora s dugogodišnjim uredničkim i recenzentskim iskustvom budu upoznati s izazovima koji prate pripremu, pisanje i objavu znanstvenih radova. Nakon dvosatne radionice sudionici su kroz raspravu i komentare iskazali iznimno zadovoljstvo radionicom te proširenim kompetencijama, vještinama i praktičnim znanjima u pisanju znanstvenih radova.

13.4.2022. Iva Sesar, prof. ped. i dipl. knjiž., održala je predavanje „Smjernice za unos podataka u CROSBI i POIROT". Tema predavanja su bila CROSBI  - hrvatska znanstvena bibliografija i POIROT – baza podataka projektnih aktivnosti u znanosti i obrazovanju u RH. Cilj je bio upoznati nazočne sa svrhom i važnošću popunjavanja navedenih baza te osnovnim smjernicama za unos podataka u obje baze.

8.3.2022. Kristina Kralik, održala je predavanje „Razumijevanje rutinski korištenih statističkih pojmova u meta-analizama“. Predavanje se baziralo na razumijevanju-meta analiza te tehnika kojima sumiramo rezultate različitih istraživanja i koje pružaju odgovarajuće statističko promatranje i tumačenje rezultata. U današnje vrijeme poseban izazov predstavljaju različiti ustroji istraživanja te različiti kriteriji prihvaćanja za uključenje u istraživanje posebice u medicinsko-kliničko ispitivanje, te mogući različiti pristupi tumačenju rezultata.

9.2.2022. izv. prof. dr. sc. Andreas Charalambous, izvanredni profesor onkologije i palijativne skrbi, potpredsjednik Katedre za sestrinstvo Sveučilišta u Cipru okviru Erasmus+ programa mobilnosti nastavnog osoblja održao je predavanje "Doing research in Healthcare: the Do's and Dont's". Osnivač je i sadašnji predsjednik Cyprus Oncology Nursing Society. Profesor Charalambous objavio je više od 80 nacionalnih i međunarodnih publikacija iz područja skrbi za rak, potporne skrbi i integrativne medicine.

12.1.2022. Dora Dragičević, dr. med. dent., asistentica na Katedri za dentalnu medicinu,  dr. sc. Sonja Vukadin, dr. med., te Lucija Kuna, mag. biol.,  asistentice na Katedri za farmakologiju i biokemiju, održale su kratka predavanja studentima Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo te prikazale kratke motivacijske prezentacije o radu asistenata na Fakultetu s naglaskom kako se asistentski posao uvelike odnosi na održavanje nastave na preddiplomskim i diplomskim studijima, ali i sudjelovanje u  znanstveno istraživačkim aktivnostima. Studentima je također održano kratko predavanje o tome kako se znanstveno istraživački rad razlikuje ovisno o vrsti istraživanja koje se provodi i polju kojim se istraživačka skupina bavi.

8.12.2021. Emanuela Ham, mag. paed. et mag. educ. phil., asistentica na Katedri za interdisciplinarna područja“ održala je predavanje "Kako (p)ostati pun samopouzdanja i pobijediti tremu?". Asistentica je dobitnica Rektorove nagrade i akademske pohvale cum laude za uspjeh na diplomskom studiju.

10.11.2021. Vjera Ninčević, dr. med., asistentica na Katedri za farmakologiju i biokemiju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek predstavila je istraživanje koje provodi u svrhu izrade svoje doktorske disertacije: “Molecular mechanism of renal effect of SGLT2 inhibitor and GLP-1 receptor agonist on cellular model of proximal tubular cells“. Asistentica Ninčević stručno se usavršavala u laboratoriju prof. dr. sc. Georga Y. Wu-a, na Sveučilištu Connecticut Health Centre u SAD-u.


Znanstveni forum održava se svake druge srijede u mjesecu. Na dosadašnjim sastancima predavanja su održali:


17.2.2021. prodekanica za znanost i poslijediplomske studije Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo izv.prof.dr.sc. Martina Smolić, dr.med., tema predavanja bila je „Kako napisati i objaviti znanstveni članak?“.  Profesorica je iz svog iskustva rada u uredničkim odborima časopisa Journal of Clinical and Translational Hepatology, World Journal of Hepatology, Plos One i Collegium Antropologicum te bogatog recenzentskog iskustva za mnoge znanstvene časopise, podijelila sa sudionicima znanstvenog foruma korisne savjete kako  proces pisanja i objave znanstvenog rada učiniti pozitivnim iskustvom. 

10.3.2021. Kristina Kralik, prof., predavač na Katedri za medicinsku statistiku i medicinsku informatiku na Medicinskom fakultetu Osijek, tema predavanja: „Statistički testovi i prikaz rezultata nakon analize“

14.4.2021. Sonja Vukadin, dr.med., asistentica na Katedri za farmakologiju i biokemiju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, tema je bila djelomični prikaz rezultata istraživanja iz teme doktorske disertacije, uz prikaz postupka predaje gotove doktorske disertacije. Naslov predavanja: „The effect of educational intervention on the accuracy of breast cancer risk self-assessment and knowledge about chemoprevention“

12.5.2021. Marija Čandrlić, dr.dent.med., asistentica na Katedri za dentalnu medicinu Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek održala je predavanje na temu: „Histološka analiza injekcijskog bifaznog kalcijevog fosfata u očuvanju alveolarnog grebena“

9.6.2021. Matej Tomas, dr.dent.med., asistent na Katedri za dentalnu medicinu Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek održao je predavanje o postupku pisanja preglednog članka, te postupku odgovaranja na recenziju nedavno objavljenog preglednog rada pod njegovim autorstvom.

14.7.2021. dr.sc. Jasenka Vujanić, mag. med. techn., predavačica na Katedri za kirurgiju i anesteziologiju s reanimatologijomFakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek predstavila je istraživanje nedavno obranjene doktorske disertacije pod nazivom „Percepcija bolesnika, medicinskih sestara i studenata sestrinstva o međuodnosu medicinske sestre i bolesnika tijekom sestrinske skrbi”.

15.9.2021. doc.prim.dr.sc. Kristina Bojanić, dr.med., naslovna docentica na Katedra za otorinolaringologiju, neurokirurgiju i radiologiju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek i naslovna docentica na Katedri za Biofiziku i radiologiju Medicinskog fakulteta Osijek i održala je predavanje na temu: „Kako (uspješno) odgovoriti na recenziju“. Docentica ima bogato iskustvo pisanja znanstvenih članaka, te je dobitnica Godišnje nagrade Hrvatske liječničke komore za znanstveni doprinos unaprjeđenju liječničke struke i profesije u kategoriji znanstvenika starijih od 40 godine u 2020. godini.

13.10.2021. Lucija Kuna, mag.biol., asistentica na Katedri za farmakologiju i biokemiju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek predstavila je istraživanje koje provodi u svrhu izrade svoje doktorske disertacije: “The activity of garlic extracts to the epithelial damage caused by sodium taurocholate in a cell culture model of ulcer disease“. Lucija je i dobitnica Nagrada za najbolji znanstveni rad mladog znanstvenika Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u 2019. godini s preglednim radom iz teme doktorske disertcije: „Peptic Ulcer Disease: A Brief  Review of Conventional Therapy and Herbal Treatment Options” objavljenim u časopisu Journal of Clinical Medicine.

Znanstveni forum predstavlja organizirani oblik aktivnosti asistenata, poslijedoktoranada i ostalih zaposlenika u područjima znanstvenog usavršavanja, znanstvene prezentacije i stručnih aktivnosti na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo. Na taj način se očekuje stvaranje uvjeta za poticanje komunikacije, suradnje, razmjene ideja i unaprjeđivanje znanstveno-stručne osposobljenosti mladih znanstvenika. 


Na prijedlog prodekanice za znanost i poslijediplomske studije, izv.prof.dr.sc. Martine Smolić, dr.med.  Fakultetsko vijeće Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo na svojoj 13. sjednici u akademskoj 20120./2021. godini, održanoj dana 9. ožujka 2021. godine donijelo odluku o osnivanju Znanstvenog foruma. Na sjednici Znanstvenog foruma održanoj 14.4.2021. članovi Znanstvenog foruma izglasali su Predsjedništvo kako slijedi: za predsjednicu je odabrana dr.sc.Sonja Vukadin, dr.med., za potpredsjednicu odabrana je Lucija Kuna, mag.biol., te članovi Predsjedništva: Marija Čandrlić, dr. med. dent., Matej Tomas, dr. med. dent., Lucija Kuna, mag. biolog., Vjera Ninčević, dr. med., Jasenka Vujanić, mag. med. techn. i Mirjana Kralj, mag. med. techn.


Područje rada i aktivnosti Znanstvenog foruma:

 1. organiziranje javnih predavanja o temama doktorskog rada
 2. prikaz seminarskih radova u okviru doktorskog rada kao aktivnosti iz grupe znanstvenog usavršavanja
 3. organiziranje stručnih seminara
 4. organiziranje okruglih stolova
 5. organiziranje tribina i kolokvija
 6. organiziranje radionica
 7. organiziranje Festivala znanosti na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo
 8. organiziranje studentskih kongresa
 9. izvještaji o usavršavanju u okviru studijskog boravka na znanstvenoj ustanovi u RH ili inozemstvu
 10. izvještaji o aktivnostima na znanstveno-istraživačkim projektima, međunarodnim projektima, odnosno projektima za gospodarstvo
 11. prikaz publiciranih radova
 12. ostale znanstvene i stručne aktivnosti1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal