• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

1. MUZZA vikend znanosti

1. MUZZA vikend znanosti održao se 17. i 18. svibnja 2024. u organizaciji Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ovaj događaj predstavlja jedan od najznačajnijih znanstvenih festivala u Hrvatskoj, posvećen popularizaciji znanosti i tehnologije, s ciljem promicanja znanstvene pismenosti i poticanja interesa za znanost i inovacije. Program. Program je bio bogat i raznovrstan, obuhvaćajući radionice, izložbe i interaktivne demonstracije.


Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek sudjelovao je sa radionicama:


Kako sokovi kvare zube?
Posjetitelji su imali priliku naučiti kako različite tekućine utječu na površinu zuba kroz eksperiment s ljuskom jajeta. Naime, ljuska jajeta je vrlo slična površini zuba jer ima visoki sadržaj kalcija, a k tome ima i zaštitnu ulogu. Stoga se ljuska jajeta obojala i oštetila ovisno o tekućini u koju je bila uronjena, baš kao i zubi koji se oboje i oštete kad se dugotrajno izlažu štetnim pićima. Također, posjetitelji su na modelima naučili o najčešćim bolestima tvrdih zubnih tkiva i parodonta, a ono najvažnije naučili su kako sve te promjene prevenirati pravilnim i redovitim četkanjem koje je demonstrirala naša Zubić vila!



Budimo na trenutak osobe starije životne dobi!
Slijedom društvenih promjena u kojima je povećani udio starijih osoba u općoj populaciji odraz medicinskih dostignuća, povećanja kvalitete života i produženog očekivanog životnog vijeka uočen je fenomen smanjene intergeneracijske senzibilizacije. Navedeno je odraz rjeđe prisutnog suživota više generacija u istom obiteljskom okruženju pri čemu djeca i mladi nemaju priliku naučiti kako je to biti osoba starije životne dobi. Stoga su u okviru navedene radionice, djeca, mladi i svi posjetitelji 1. vikenda znanosti imali priliku afektivno se senzibilizirati te kroz vlastito iskustvo doživjeti fiziološke i nekoliko patoloških promjena u procesu starenja. Pritom su imali priliku osjetiti ograničenje uspravne posture, rigidnost interkostalnih mišića, ograničenu pokretljivost zglobova, otežano kretanje te smanjenje osjetilne percepcije uključujući vid, sluh i dodir. 


Zdrave i „nezdrave“ stanice – kako ih razlikovati?
Kratki opis:
Kroz mikroskopski pogled, otkrit ćemo tajne stanica, građevnih blokova života. Svaki organ, svaki proces u tijelu ovisi o njihovoj vitalnosti. No, što se događa kada stanice postanu žrtve nezdravih navika?


Naziv radionice: Suvremena postura.

Mobiteli postaju nezaobilazan dio svakodnevnog života i  predstavljaju novi načina življenja modernog čovjeka 21. stoljeća što utječe na njegovu posturu i držanje tijela. Poznato je da se postura mijenja tokom života i da različiti faktori naše svakodnevice utječu na te promjene što često dovodi do različitih deformiteta i pojave bolnosti. Kroz aktivnosti u radionici koju su osmislile i provele Karla Rožac, univ. mag. physioth., i Nikolina Lazić, univ. mag. physioth., posjetitelji su mogli naučiti kako mogu biti prisutni u svijetu digitalnih tehnologija, a istovremeno sačuvati svoje zdravlje i dobro držanje.


1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal