• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Aktivnosti u sklopu projekta Fizio znalac

U sklopu projekta Fizio znalac, 22. svibnja održana je znanstvena radionica „Fascija i njene restrikcije“ pod vodstvom asistentice Meri Reili, mag. physioth. Na znanstvenoj radionici tehnike miofascijalne relaksacije sudjelovali su studenti 3. godine prijediplomskog sveučilišnog studija Fizioterapija u Orahovici. Svrha radionice „Fascija i njene restrikcije“  bila je pružiti sudionicima priliku da nauče kako se mogu opustiti i osloboditi napetosti u mišićima i vezivnom tkivu (fasciji). Fascija je mreža tankih, fleksibilnih vlakana koja pokriva mišiće i organe u tijelu. Ako fascija postane zategnuta ili upaljena, to može uzrokovati bol i nelagodu te dolazi do njezinih restrikcija. Radionica je pružila sudionicima mogućnost razumjeti i kako osloboditi napetost u pacijentovim mišićima i fasciji. Sudionici su se upoznali s različitim tehnikama opuštanja mišića i relaksacije fascije.


Dana 25. svibnja održana je edukativna znanstvena radionica pod nazivom „Limfa i ja – pravilna škola limfedema“ pod vodstvom asistentice Dorothee Bedeković, mag. physioth. Radionica je započela edukativnim predavanjem o pojavnosti limfedema u žena nakon mastektomije dojke, a kasnije samostalnim bandažiranjem gornjih ekstremiteta. Polaznici su naučili prepoznati glavne znakove infekcije, kao i razliku između upozoravajućih znakova, te su se upoznali s pravilnim setom za bandažiranje. Budući da je prevencija najbolji način za borbu protiv limfedema, upoznali su se sa smjernicama koje su od izrazite važnosti za njihov svakodnevni život, kao npr. nošenje kompresivnog rukava,  pravilna i adekvatna njega kože, izbjegavanje ekstremnih temperaturnih razlika i sl. Svrha ove znanstvene radionice je bila približiti polaznicima važnost provođenja manualne limfne drenaže onkoloških pacijenata, te poticanje na adekvatnu i ispravnu terapiju limfedema. Zahvaljujemo svim studentima na sudjelovanju.

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal