• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Dr. sc. Maria Jelinić sa Sveučilišta La Trobe u Australiji posjetila je naš Fakultet i održala iznimno zanimljivo predavanje

U sklopu međunarodne suradnje našeg Fakulteta, posjetila nas je dr. sc. Maria Jelinić s La Trobe Sveučilišta u Melbourneu, Australija koja je 24. lipnja 2024. godine u sklopu Znanstvenog foruma održala predavanje pod naslovom: „Developing a new pre-clinical model of metabolic syndrome for testing pharmacotherapies and Beyond - Razvijanje novog pretkliničkog modela metaboličkog sindroma za testiranje farmakoterapija i šire“ našim studentima završnih godina integriranog prijediplomskog i diplomskog studija Dentalna medicina, asistentima, višim asistentima i zainteresiranom nastavnom i nenastavnom osoblju.

Dr. sc. Jelinić se pridružila La Trobeu 2018. godine kao poslijedoktorand te joj je istraživački interes od tada usmjeren na razvoj novog mišjeg modela pretilosti. Ovaj je model prvi u svijetu, koji ne samo da točno odražava tipičnu prehranu pretilih osoba, već također uzrokuje jaku pretilost, metaboličke poremećaje i oštećenje krajnjih organa kod oba spola. Dr. sc. Jelinić je osposobljena za korištenje jednostaničnih tehnika uključujući jednostanično sekvenciranje RNA, protočnu citometriju i prostornu transkriptomiku, kao i korištenje farmakoloških intervencija i modifikacija gena u modelima kardiovaskularnih bolesti kod glodavaca za testiranje novih terapijskih opcija koje ciljaju imunološke stanice kako bi se smanjilo oštećenje krajnjih organa u tim kroničnim bolestima  o čemu je među ostalim govorila i tijekom svog predavanja.

Također, boravak dr. sc Jelinić na našem Fakultetu pruža mogućnost stručnog i znanstvenog povezivanja sa Sveučilištem La Trobe koje je australski lider u zdravstvenom obrazovanju te zauzima prvo mjesto u Australiji po očuvanju okoliša i sigurnosti hrane.

Veliko hvala svima koji su se odazvali predavanju i time iskazali interes za stručno vrijedne teme i podržali našu gošću svojim prisustvom.  Iskreno se nadamo kako smo isto tako bili dobri domaćini te se veselimo budućoj suradnji s dr. Jelinić i njezinom istraživačkom skupinom.

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal