• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Studijski posjet Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac

U petak, 17. veljače 2023. godine u sklopu Erasmus mundus projekta „Design and Implementation of Master Degree in Palliative Care“ održan je Studijski posjet Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac. 

Članovi projektnog tima susreli su se sa upravom i članovima palijativnog tima. Ravnateljica bolnice  Maristela Šakić, dr.med.spec.psih., održala je uvodno predavanje s temom „Duhovnost u palijativnoj skrbi“, a zatim su članovi palijativnog tima koji čine liječnik psihijatar, glavna medicinska sestra, socijalna radnica, psihologinja, fizioterapeut i duhovnik u ugodnom razgovoru odgovarali na pitanja projektnog tima o njihovim zasebnim ulogama u palijativnom timu, a koje se međusobno nadopunjuju. 

Članovi stručnog palijativnog tima naglasili su kako je dobra komunikacija u timu ključni dio uspjeha. U Bolnici Sveti Rafael Strmac bolesniku se pristup holistički, u središtu pozornosti nije samo bolest, odnosno bolesni organ nego cijela osoba sa svim svojim psihološkim, društvenim i duhovnim problemima. Cilj je dizanje kvalitete života i smanjenje patnje umirućih i njihovih obitelji, bolesnik je u središtu događanja te u svakom trenutku osoba koju treba poštovati i koja o svemu odlučuje. Cilj svakog djelovanja je da patnja bolesnika ne bude proživljena u samoći i napuštenosti nego da bude okružena humanošću.

Članovi projektnog tima obišli su sve prostore bolnice te im je demonstriran način zaprimanja pacijenata na Odjel palijativne skrbi i dugotrajnog liječenja.

Osoblje bolnice istaknulo je važnost provedbe projekta projekta „Design and Implementation of Master Degree in Palliative Care“  Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek i partnera u osmišljavanju studijskog programa namijenjenom podizanju standarda u pružanju palijativne skrbi.

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal