• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Svjetski dan oralnog zdravlja

Svjetski dan oralnog zdravlja koji se svake godine obilježava 20. ožujka, promiče razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja. Svjetski dan oralnog zdravlje ove godine se  obilježava pod sloganom “Zdrava usta su… sretno tijelo” (eng. A happy mouth is… a happy body). Studenti 6. nastavne godine studija Dentalna medicina pod stručnim vodstvom Katarine Major Poljak, univ.bacc.dent.hig. et med.techn. obilježili su Svjetski dan oralnog zdravlja edukativnim aktivnostima u koje su bili uključeni učenici osnovnih škola. Studenti Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku posjetili su  19. ožujka Osnovne škole  Čačinci i Zdenci  gdje su učenicima održali predavanje pod nazivom "Škola Zubić vile" nakon koje su i praktično svakom učeniku individualno demonstrirali pravilnu tehniku četkanja zubi. Na sam Svjetski dan oralnog zdravlja 20. ožujka u prostoru stomatoloških ordinacija nastavne baze Fakulteta  u Orahovici učinjen je pregled usta, zuba i desni kod ukupno sedamdesetero djece koji pohađaju Osnovnu školu Orahovica i područne škole. Djeci je pokazana pravilna tehnika četkanja zuba, a po završetku pregleda dobili su upute  kako treba  voditi brigu o zubima redovitim pranjem  kako bi ih sačuvali zdravima i lijepima. Također, dane su  i  upute  o potrebnim  dodatnim stomatološkim tretmanima. Cijeli događaj je i medijski popraćen. Prva reportaža održana je javljanjem uživo u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“, a kasnije i u emisiji Hrvatska danas Osijek. Svako dijete na kraju aktivnosti dobilo je i prigodan poklon.


U petak (22.03.) i srijedu (27.03.) planiran je posjet ukupno osamdesetero djece iz Dječjeg vrtića Palčić, u stomatološke ordinacije nastavne baze Fakulteta u Orahovici  tijekom kojeg će studenti najmlađima ukazati na važnost pravilne i redovite oralne higijene kao i pravilne prehrane u očuvanju oralnog zdravlja.


Iz medija:

http://www.glas-slavonije.hr/545573/4/Stiteci-zube-stitimo-se-od-bolesti-vazno-je-i-pravilno-ih-prati

https://www.icv.hr/2024/03/u-novom-orahovacku-centru-fakulteta-za-dentalnu-medicinu-i-zdravstvo-obiljezen-svjetski-dan-oralnog-zdravlja-pravilna-oralna-higijena-sprjecava-mnostvo-bolesti/

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal