• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

U novom orahovačku Centru Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo obilježen Svjetski dan oralnog zdravlja: Pravilna oralna higijena sprječava mnoštvo bolesti

Na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Orahovici, točnije u novom Centru u dentalnom odjelu, gdje trenutno borave studenti 6. godine studija Dentalne medicine na završnoj stručnoj kliničkoj praksi, počelo je obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja.


– 20. ožujka se obilježava kao dan oralnog zdravlja iz nekoliko razloga. Prvi je jer se smatra da svako dijete mora imati 20 mliječnih zuba, a svaka starija osoba bi na kraju svog života trebala zadržati minimalno 20 trajnih zubi. Osim toga, kada bi smo sam mjesec stavili ispred broja dana dobili bi brojku 32 koja nam označava broj trajnih zubi u čeljusti, a brojka nula željeni je broj karijesa u ustima– kaže prvostupnica dentalne higijene i sestrinstva Katarina Major Poljak te dodaje kako je ovo jedan od dana obilježavanja, a odrađen je dolaskom orahovačkih osnovaca u cilju edukacije važnosti održavanja zubi i odlaska stomatologu:


- Kroz cijeli tjedan studenti dentalne medicine pripremili su brojne aktivnosti, a započeli smo s dolaskom učenika orahovačke osnovne škole te polaznika vrtića. Bilo je ukupno 150 mališana kojima se prvo teorijski objasnilo na koje načine se provodi pravilna oralna higijena, a potom smo im demonstrirali metode četkanja zuba i pravilne tehnike – rekla je Major Poljak.


Jedna od studentica 6. godine dentalne medicine, buduća stomatologinja, je i Vinkovčanka Mirna Šimunović koja je kao i njene kolege pokazala istinski primjer kako se liječnik i stomatolog mora odnositi prema pacijentu, posebno prema djeci, te im prenijeti važnost oralnog zdravlja kod čovjeka:

– Jako je važno od malih nogu upozoriti na važnost oralnog zdravlja kako bi mogli djelovati na prevenciju karijesa te svakako i ostalih bolesti koje će doći ukoliko ne budemo pravilno održavali oralnu higijenu. Isto tako, baš taj odnos i pristup je jako važno pokazati prema djeci kako bi im otklonili strah prema odlasku stomatologu i kako bi oni na vrijeme shvatili da moraju doći i čuvati svoje zube – kaže


Mirna te dodaje važnost ispravnosti pranja zubi:

– Jako je važno pravilno prati zube, možda neke generacije nisu imale tu priliku naučiti pravilno koristiti četkicu za zube, ali u svakom slučaju ljude i djecu treba osvijestiti o tome i mi intenzivno na tome radimo upravo iz razloga što zaštita zubi od toga i kreće, a time i zaštita od mnogih bolesti. Naš stomatološki sustav je usko povezan s ostatkom tijela i zato je krucijalno imati zdrave zube – kaže


Mirna te dodaje kako je Orahovica i dentalni dio Centra idealan za studente svih godina:

– Studenti ovdje imaju sve uvjete, a posebno tu nužnu praktičnu nastavu, odnosno rad s pacijentima. Mi ovdje stalno imamo posla, lista čekanja je stalno prisutna i to nam je drago jer to znači da dobro radimo. Pacijentima je tu jako dobro jer ovdje imaju sve grane dentalne medicine, dolaze nam brojni specijalisti sa svih područja, tako da pacijentima pružamo cjelovitu skrb i oni ne moraju odlaziti u druge gradove za određeno liječenje što je njima svakako i jeftinije – zaključila je Mirna Šimunović.

Prvostupnica Katarina Major Poljak na kraju je posebno istaknula i kako se Hrvatska nažalost nalazi na dnu europskih ljestvica održavanja oralnog zdravlja. Tek negdje svaki peti dan Hrvat pere zube:

 

– Razlog tome je najčešće loša edukacija ljudi, posebno djece. Tu mislim posebno na roditelje te edukacije u školama i vrtićima. Nadalje, na loše oralno zdravlje utječe i loša prehrana bogata ugljikohidratima i šećerom, a kod mladeži loše navike poput pušenja ili konzumiranja alkohola – kaže


Major Poljak, a Mirna Šimunović naglašava kako mnogi Hrvati imaju problem lošeg zadaha:

– Uzroka tome ima puno, a jedan od prvih je plak koji se prikuplja kao ostatak hrane u zubima pa nakon njega dolazi kamenac pa karijes i sve to uzrokuje taj neugodni zadah. Dakle, ponovno sve počinje od pranja zubi i pravilne oralne higijene – zaključila je Šimunović.

(www.icv.hr, vg)

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal