• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Towards Safe, Optimized and persoNalized radiOlogy and RAdiotherapy procedures for pregnant patients

Na prvom otvorenom pozivu PIANOFORTE (u sklopu natječaja HORIZON-EURATOM-2021-NRT-01) za financiranje kompetitivnih znanstveno istraživačkih projekata, članovi Katedre za biofiziku, biologiju i kemiju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, prof. dr. sc. Dario Faj i izv. prof. dr. sc. Hrvoje Brkić ostvarili su izniman rezultat te je projekt akronima SONORA, pod njihovim vodstvom, odobren za financiranje. U projektu punog naziva „Towards safe, optimized and personalized radiology and radiotherapy procedures for pregnant patients” sudjeluje 17 institucija iz 12 europskih zemalja, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1 500 000 €. Predviđeno je trajanje projekta 48 mjeseci, a projektni partneri iz Republike Hrvatske su Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Institut Ruđer Bošković, Klinička bolnica "Dubrava" i Medicinski fakultet Osijek.

Ciljevi projekta su razvoj fizičkih i računalnih antropomorfnih fantoma trudnice u različitim stadijima trudnoće, identificiranje faktora za procjenu doze ozračenja fetusa u dijagnostičkoj i intervencijskoj radiologiji, razvoj i testiranje kliničkih alata za procjenu fetalne doze u radioterapijskim postupcima ovisno o anatomskim karakteristikama majke.

Projekt će rezultirati dozimetrijskim preporukama za provođenje procjene fetalne doze kod trudnica ili potencijalno trudnih pacijentica koje su podvrgnute radiološkim ili radioterapijskim postupcima. Podaci o fetalnoj dozi i povezanim rizicima raspravljati će se za zainteresiranim skupinama kako bi se povećala kvaliteta komunikacije s pacijentima.

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal