• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

Na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek održan 8. dvogodišnji međunarodni kongres o jetrenim bolestima (8th Biennial International Conference on Liver Diseases)

Na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek od 13. do 15. lipnja 2024. u organizaciji Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Medicinskog Centra Mursa, Hrvatskog društva za preciznu (personaliziranu) medicinu te Hrvatskog gastroenterološkog društva održan je 8. dvogodišnji međunarodni kongres o jetrenim bolestima (8th Biennial International Conference on Liver Diseases) pod pokroviteljstvom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije te Grada Osijeka.


I ove su godine glavni organizatori konferencije prof.dr.sc. Aleksandar Včev, dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, prof.dr.sc. George Y. Wu, profesor emeritus Sveučilišta u Connecticutu i gostujući profesor Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, prof.dr.sc. Martina Smolić, prodekanica za znanost i poslijediplomske studije Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo te prva dopredsjednica Hrvatskog društva za preciznu (personaliziranu) medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, te prof.dr.sc. Robert Smolić, predsjednik Katedre za farmakologiju i biokemiju našeg Fakulteta te direktor Medicinskog centra Mursa, uspjeli okupiti eminentne znanstvenike i stručnjake koji se bave jetrenim bolestima iz Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Egipta, Nizozemske, Belgije, Švedske, Poljske, Austrije, Srbije te Bosne i Hercegovine.


Ove godine je broj znanstvenika iz inozemstva bio rekordan potvrđujući značaj same konferencije u svijetu hepatologije, ali i našeg Fakulteta kao organizatora ovakvog eminentnog internacionalnog skupa. Hrvatska liječnička komora kategorizirala je ovaj znanstveni skup kao međunarodni simpozij te je svim aktivnim sudionicima dodijeljeno 15 bodova, a pasivnim sudionicima 10 bodova te je ove godine postignut i najveći odaziv sudionika  s više od stotinu prijavljenih.


8th Biennial International Conference on Liver Diseases je već godinama uspješan znanstveni skup koji na našem Sveučilištu tradicionalno okuplja stručnjake iz cijelog svijeta, a započeo je kao skup koji se primarno bavio virusnim hepatitisom, no ubrzanim napretkom znanosti i struke i u ostalim područjima hepatologije i sama tematika kongresa je proširena.  Tako je ove godine poseban naglasak stavljen na metaboličkom disfunkcijom povezanu masnu bolest jetre (MASLD) za koju se procjenjuje da zahvaća trećinu svjetske populacije, lijekovima uzrokovano oštećenje jetre kao glavni razlog za povlačenje lijekova s tržišta,  osobitosti sestrinske njege, kao i stomatološke skrbi kod pacijenata s jetrenim bolestima, ali i  novosti i mogućnosti u dijagnostici jetrenih bolesti s naglaskom na radiološku obradu, te na najnovije mogućnosti i strategije liječenja jetrenih bolesti.

Tijekom trodnevne konferencije održana su brojna predavanja uglednih znanstvenika koji su kroz motivirajuće i iznimno produktivne rasprave razmjenjivali iskustva i ideje u svrhu pronalaska što boljeg rješenja za trenutne izazove u hepatologiji. Osobitost ove konferencije je uistinu multidisciplnarni pristup na kojem svjetski priznatim znanstvenici vode zanimljive rasprave u kojima se međusobno nadopunjuju različitim pristupima u istraživanju i liječenju jetrenih bolesti. Upravo ovakve konferencije u konačnici dovode do iznimnih pomaka u farmakoterapjij donedavno neizlječivih bolesti. Tako je na ovoj konferenciji više puta naglašen resmetirom, ove godine odobren prvi lijek za liječenje MASLD-a, jednog od najvećih svjetskih zdravstvenih problema današnjice.


Sudionici kongresa, među kojima su bili i izvrsni studenti Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, imali su mogućnost izravne komunikacije sa svjetski priznatim profesorima. Posebno zanimljiva predavanja su održali prof.dr.sc. Patrick C. N. Rensen, profesor Sveučilišta u Leidenu u Nizozemskoj, koji je sudionicima iznio najnovije spoznaje o nedavno patentiranoj inhibiciji DHCR24 u liječenju metaboličkom disfunkcijom izazvanog steatohepatitisa (MASH), prof.dr.sc. Leo van Grunsven, profesor Sveučilišta u Brusselu u Belgiji o napretku u razvoju lijekova kao i biomarkera za fibrozu jetre, s naglaskom na ulogu jetrenih stelatnih stanica u patogenezi same bolesti, dr.sc. Noemi Van Hul s Instituta Karolinska u Stockholmu o dekodiranju regeneracije epitela u modelu kolestatske ozljede jetre, dok je prof. dr. sc. George Y. Wu iznio novosti o ciljanoj dostavi mitohondrija u hepatocite, a prof. dr. sc. Ashraf Tabll s Nacionalnog istraživačkog centra u Kairu je izložio novosti i ostvareni napredak u razvoju terapije hepatocelularnog karcinoma.  Prof. dr. sc. Ervin Alibegović sa Sveučilišta u Tuzli je iznio pregled i procjenu tehnika za procjenu stupnja steatoze u MASLD-u, doc.dr.sc. Srđan Bjedov sa Sveučilišta u Novom Sadu je izvijestio o najnovijim spoznajama iz područja sinteze derivata žučne kiseline kao potencijalnih FXR agonista u liječenju bolesti jetre, dok je  doc. dr.sc. Emina Talakić sa Sveučilišta u Grazu iznijela inovacije u radiološkoj dijagnostici željeza u jetri. Stomatologinje sa Sveučilišta u Katowicama,  dr.sc. Magdalena  Wyszyńska i dr.sc. Aleksandra Czelakowska su  posebno zanimljivim predavanjima našim studentima studija dentalne medicine, o praćenju upale sluznice probavnog sustava primjenom NO i stanja usne šupljine te utjecaju oralnog zdravlja na razinu NO u izdahnutom zraku obogatile program konferencije, dok predavanja domaćih znanstvenika i stručnjaka kvalitetom nisu ni najmanje zaostajala za predavanjima pozvanih stranih predavača. 

Komentari sudionika, ali i samih pozvanih predavača, bili su iznimno pozitivni, a posebno inspirirajuće je bilo slušati konstruktivne rasprave te razmjenu ideja vrhunskih svjetskih znanstvenika s našim asistentima i studentima koje su iskreno pozvali na kraće i duže boravke i usavršavanja u svojim laboratorijima.



1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal