• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

NETNEP 2022, the 8th International Nurse Education Conference (SPAIN)

U Španjolskoj je u Sitgesu/Barceloni od 19. do 22. 10. održana međunarodna znanstvena konferencija „8th International Nurse Education Conference“ sa središnjom temom „From Education to Impact - Transforming Nursing and Midwifery Education“. NETNEP je unazad 15 godina vodeća svjetska konferencija iz područja obrazovanja medicinskih sestara, a organiziraju je dva eminentna znanstvena časopisa iz područja edukacije medicinskih sestara: Nurse Education Today (NET) i Nurse Education in Practice (NEP) te izdavačka kuća ELSEVIER. Prva je NETNEP konferencija održana 2006. godine u Kanadi, nakon čega se redovito održava u različitim državama diljem svijeta (Irskoj, Australiji, SAD, Nizozemskoj, Španjolskoj itd.). 


Na ovogodišnjoj je konferenciji sudjelovalo približno 700 predavača iz ukupno 53 zemlje koji su prezentirali oko 350 usmenih predavanja i 350 postera. Specifične su teme konferencije bile: poučavanje i učenje u kliničkom okruženju – klinička edukacija; vrjednovanje i ocjenjivanje u kliničkom okruženju; nove tehnologije, simulacija i društveni mediji u nastavi; inovacije i razvoj kurikuluma; dokazi i obrazovni diskurs; istraživanje i stipendiranje; profesionalni razvoj i vodstvo. Iz Republike Hrvatske na konferenciji su sudjelovale dvije visokoobrazovne institucije za medicinske sestre (iz Osijeka i Splita). 


Nastavnici Zavoda za sestrinstvo „prof. dr. sc. Radivoje Radić“ i Katedre za sestrinstvo i palijativnu medicinu Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek (izv. prof. dr. sc. Robert Lovrić, doc. dr. sc.  Ivana Barać, doc. dr. sc. Štefica Mikšić, dr. sc. Jasenka Vujanić, Jadranka Plužarić, mag. med. techn i Željko Mudri, mag. med. techn.) aktivno su sudjelovali na konferenciji s posterom naslovljenim „Nursing students' expectations of clinical mentors as a variable component over time and a predictor of quality clinical education“. Poster prikazuje longitudinalnu kombiniranu (mix-methods) studiju kojoj je cilj osigurati dublji uvid u intenzitet, načine i uzroke promjena u očekivanjima studenata sestrinstva od svojih kliničkih mentora tijekom trogodišnjeg studija. Poster je na konferenciji predstavio izv. prof. dr. sc. Robert Lovrić

1. Poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Osnove palijativne skrbi“

Tečaj

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal